Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
További kényszerházasságok várhatók

A világ olajtársaságainak vezetői a jövő héten kötetlen nemzetközi megbeszélésre jönnek össze Európában, hogy megvitassák az olajárak esése és a világgazdaság bizonytalanságai miatt kialakult helyzetet. Hasonló informális olajipari csúcstalálkozóra az utóbbi években nem volt példa.

A magas szintű tárgyalások egybeesnek azokkal a várakozásokkal, melyek szerint a brit BP és az amerikai Amoco nemrég bejelentett 51 milliárd dolláros összeolvadásához hasonló további jelentős tőkeösszevonásokra lehet számítani az alacsony világpiaci árakkal sújtott olajiparban. A húsz résztvevő között megtalálhatók a legnagyobb nyugati tőzsdei olajcégek, mint például a holland Royal Dutch-Shell, a brit BP, az amerikai Chevron, a francia Elf Aquitaine és a Total, valamint számos nagy állami olaj- és gázipari cég, mint például a norvég Statoil és a szaúdi Aramco is. A világ gázkészletének egyharmadát birtokló Oroszországot a Gazprom képviseli, amely az orosz vállalatok között az első számú keményvaluta-forrásnak számít.
Az olaj és gázárak esése arra kényszeríti a világ jelentős olajvállalatait, hogy újragondolják az iparág szerkezeti felépítését, hiszen pl. az északi-tengeri olaj kitermelési költsége ma már a világpiaci ár felett van. Múlt héten a Shell bejelentette, hogy mivel az olaj- és gázkereskedelem feltételei ötéves mélyponton vannak, bezárja négy európai leányvállalatát. Az elemzők szerint a következő években nem várható az árak jelentős emelkedése, különösen akkor, ha az Egyesült Államok, a világ legnagyobb olajfogyasztójának gazdasága lassulni fog. A világgazdaság egészének lassulása miatt az olajárak középtávon valószínűleg 12-16 dollár/hordó körül fognak maradni, ami kikényszerítheti a nagy olajvállalatok további költségcsökkentését. Ez pedig szinte csak további összeolvadások, szövetségek, illetve felvásárlások útján lehetséges.