Vissza a tartalomjegyzékhez

DEBRECZENY RÉKA
Vodkában kapják a fizetést

Az elmaradt bérek és nyugdíjak kifizetésére mindenképpen szükség van - figyelmeztették a héten Primakov orosz kormányfőt miniszterei, akik egyben kifejtették: ha az IMF nem folyósítja a 4,3 milliárd dolláros következő hitelrészletet, akkor a bérhátralékokat és a kifizetetlen nyugdíjakat csak nagyobb mértékű pénznyomás útján lehet kifizetni. A Financial Times amerikai lap szerint nyilvánvalóvá vált, a központi bank által hétfőn nyomott 1 milliárd rubel (62 millió dollár) és a bank által nyújtott rövid lejáratú hitelek nem elegendőek arra, hogy a bankok kifizessék befagyasztott tartozásaikat, ezért péntekre újabb hasonló akciót terveznek. Bár Moszkvában a légkör sokkal nyugodtabb a miniszterelnök kinevezése óta, sokan még mindig krumpliban, zokniban vagy vodkában kapják fizetésüket.


Egy moszkvai nyugdíjas. Bizonytalan jövő    Fotó: Kommerszant

A gazdasági, politikai elit véleménye továbbra is megoszlik abban, szükség van-e az országban további bankóprésre. Mihail Zadornov jelenlegi pénzügyminiszter óva int az ilyesfajta akciótól: „Nem hiszem, hogy a pénzkibocsátás a megoldás a problémáinkra. A mi feladatunk, hogy egy kiegyensúlyozott költségvetésünk legyen 1999-ben” - nyilatkozta. Míg Zadornov azt hajtogatja, nem kerül sor az elkövetkezendő két-három hónapban nagyobb mértékű bankóprésre, a jegybankelnök Gerascsenkó követeli az „irányított pénznyomást” - írja a Financial Times.
Primakov miniszterelnöki kinevezése óta Moszkvában az emberek sokkal nyugodtabbak, úgy érzik a legnehezebben már túl vannak. Az újra feltöltött üzletekben most 10-20 százalékkal lejjebb mentek az árak. A literes napraforgó olajat, amit augusztus 17. előtt 10 rubelért, majd hirtelen 50 rubelért adtak, szerdán a szerencsésebbek már 24-25 rubelért is megvehették. A fizetés azonban nem nőtt, sőt a bérek juttatása még sok helyütt akadozik. Az Itar-Tass orosz hírügynökség szerint az ország középső részén a tanárok havi fizetésüket vodkában fogják megkapni a kormány pénzhiánya miatt. Az Altáj köztársaság 8000 oktatója fejenként 15 üveg vodkát kap majd. Az altáji hivatalnokok a tanárok hat hónapos bérhátralékát WC papírral és temetkezési felszereléssel akarták kifizetni, ezt azonban ők visszautasítottak. „Az emberek többnyire seftelésből élnek” - magyarázta a helyzetet lapunknak egy pétervári lakos.
Igen nehéz a nyugdíjasok helyzete is, akik havi 250-400 rubelt kapnak, miközben egy csirke az új leszállított áron is 24-28 rubel között van. Az oroszbarát Franciaország támogatását fejezte ki arra az esetre, amennyiben az ország élelmiszersegélyért folyamodna az EU-hoz. A szállítmányokat a piacukat vesztett parasztoknak szánnák, és valószínűleg Ausztria és Németország is beszállna az akcióba. Nem lehet tudni, kérni fogja-e egyáltalán Moszkva az EU ilyen irányú segítségét, bár tény, hogy az ország rászorul a támogatásra.
A Moszkovszkij Komszomolec, napilap szerdai számában leírja: Moszkva környékén az utóbbi hetekben már több óvodát be kellett zárni, mert nincs mivel etetni a gyerekeket. Az árvaházakból, idősek és mozgássérültek otthonaiból kirendelték a lakókat a krumpliföldekre, hogy takarítsák be maguknak a télire szükséges ennivalót. „Ahogy távolodunk Moszkva és Pétervár központjától, a látvány egyre nyomasztóbb” - mesélte lapunknak egy orosz állampolgár. - A falvak lerobbantak, elhanyagoltak. A legtragikusabb Vlagyivosztok környéke és a Kamcsatka félsziget. Nekik se fizetésük, se fűtésük, pedig ott ilyenkor már hideg van.” Nem véletlen, hogy a szociális ügyekkel foglalkozó tárca olyan nehezen akar elkelni! Sokan attól tartanak, október ötödike körül a fizetésosztáskor végleg kiderül, milyen eredményeket tudott produkálni a Primakov-kormány. Ha nem lesznek pozitív fejlemények, „elfogy az emberek hittartaléka”, és október 7-re előre bejelentett komoly, szervezett sztrájk tör ki.
A Kommerszant szerint Primakovnak „katasztrofálisan keveset” sikerült elérnie szeptember 11-i kinevezése óta.
Az Argumenti i Fakti újságírója elmondta: „Sokan nyilatkoznak úgy, hogy Primakovot nem kell zavarni, de ez csak egyet jelent: senki nem szándékozik segíteni neki.” „Ha a kormányfő nem kapja meg az ígért parlamenti többségi támogatást sem, az új kormány aligha lesz képes elfogadtatni az elengedhetetlen szociális-gazdasági döntéseket és az új adótörvényt.” - írja a lap.
Horst Köhler, az EBRD (Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank) nemrég hivatalba lépett elnöke Primakovval folytatott moszkvai megbeszélésén megerősítette, hogy bankja továbbra sem vonja meg támogatását Oroszországtól, és az év végéig még további 180 millió ECU-t szándékozik Oroszországban befektetni.