Vissza a tartalomjegyzékhez

MAGYARY FERENC
Belüggyé vált a sportügy

A hétvégi UTE-Fradi rangadón történt véres események csak elmélyítették vagy még inkább jelezték a magyar labdarúgás egyre mélyülő válságát. Az MLSZ a helyzet megoldását keresi. A Ferencváros szurkolói egy csoportjának viselkedése miatt köteles következő mérkőzését zárt kapuk mögött játszani. Az újpesti stadiont viszont balesetveszélyes állapota miatt 1998. december 31-ig részlegesen (azaz bizonyos szektorokat) bezárják. Egyre inkább úgy tűnik, hogy foci nincs, botrány viszont van hétről hétre.

Az egyik legsúlyosabb helyzetben az Újpest van. Viszont úgy tűnik, hogy a tavalyi bajnok helyzete korántsem egyedi, a klub szinte a magyar labdarúgás állatorvosi lova. A nehéz anyagi helyzetben hét játékos pereli a klubot a járandóságok elmaradása miatt. A pálya állapota csak annyiban tér el a magyar stadionok átlagosan leromlott állapotától, hogy azoknál is romosabb.
Kálnoki Kis Attila, az UTE elnökhelyettese lapunknak elmondta, hogy a pálya alkalmas hazai bajnoki mérkőzések megrendezésére, habár elismerte, hogy a stadion szerkezete omladozik. Szerinte azonban az a fő kérdés, hogy kik ülnek a nézőtéren, ugyanis bármelyik pályát szét lehet szedni, ha megvan az erre való szándék.
A befektetőcsoport megjelenése a pályafelújítást nem érinti, a tulajdonos ugyanis az állam, és a felújítás kérdése a tulajdonosra hárul. Igaz, hogy már tárgyaltak a leendő sportminiszterrel, Deutsch Tamással, de tőle csak annyit tudtak meg, hogy a pálya tulajdonjoga a BM-től átkerül a sportminisztériumhoz, a klubot üzemeltető gazdasági társaság pedig a kezelői jogot kaphatja meg. A professzionális bajnokságban szereplő, kft-vé alakult focicsapat mellett megjelentek a befektetők, és reális lehetőség van arra, hogy az anyagi problémák rendeződjenek, a játékosok megkapják a nekik járó öszszegeket, a klub biztonságos körülmények között tudjon működni.
A stadion alapszintű felújításához mintegy 100 millió forintra lenne szükség. 1999. január 1. előtt azt nem lehet tudni, hogy a jövendő tulajdonos minisztérium mit tervez, de hogy az eddigi tulajdonos, a belügyminisztérium távlati döntést nem hoz, az biztos. Még az is elképzelhető , hogyha jövő őszre az Újpest ismét kijut valamelyik nemzetközi kupára, akkor a Megyeri úton ismét nem rendezhetik meg a mérkőzést a pálya alkalmatlansága miatt.
A pálya állapota Kálnoki Kis szerint az eddigi tulajdonos, a belügyminisztérium hozzáállását mutatja. Szerinte nem feltétlenül az állami tulajdonosi rendszer hibáztatható, pozitív példa a Földművelési Minisztérium és a Ferencváros viszonya. Amikor az Újpest pályája megépült, Európa egyik legkorszerűbb pályája volt, azóta viszont sokat nem tettek hozzá.
Az elnökhelyettes elmondta, hogy tervezi a lemondását, ennek oka a magyar sport kilátástalan helyzete, és ő nem szeretne ehhez aszszisztálni. Úgy látja, hogy a saját, valamint Szabó Bence fiatalosabb, agilisabb hozzáállását nem díjazta, sőt inkább büntette a magyar sportközvélemény.