Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Guruló Guliga-fillérek

Guliga György volt békéscsabai plébános ügyében - az eredetileg szeptember 21-re kitűzött - tárgyalást kedden tartották meg a békéscsabai városi bíróságon. A volt plébános 1993 áprilisától 1997 júliusáig vezette a békéscsabai belvárosi plébániát. Az ő szolgálati ideje alatt a plébánia nagy összegű kölcsönöket vett fel magánszemélyektől. A visszafizetéssel 1996-ban kezdődtek a nehézségek. Talán ezzel is magyarázható, hogy az adósok a plébániahivataltól várják pénzük visszafizetését, így a minapi polgári perben alperesként is a plébánia szerepelt.

Az ügyben a nyomozást egyébként a Bács-Kiskun Megyei Rendőrfőkapitányság végzi. Guliga György plébános ellen csalás bűntettének alapos gyanúja miatt folyik eljárás. A plébánia alperesként a fizetési meghagyások ellen időben az ellentmondás jogával élt. A végzés indoklása szerint az ellentmondások szabályszerűek, ezért a bíróság a fizetési meghagyásról szóló végzést hatályon kívül helyezte. A keddi tárgyaláson huszonhat felperes képviseletét látta el két védőügyvéd.
Egyikük a tárgyalás elején személyiségi jogokra hivatkozva a sajtó kizárását kérte, ám a bírónő nem rendelt el zárt tárgyalást, bár tévéfelvételek és fényképek sem készülhettek a teremben. A meghallgatott felperesek többsége különböző összegeket, (amelyek pár százezer forinttól egymillióig is terjedtek) adott kölcsön a Guliga György vezette plébániahivatalnak. A pénzt kölcsönzők egy része soha nem látta és nem is ismerte az atyát. A plébánia két alkalmazottja, illetve egy pénzügyi ellenőrzéssel megbízott személy képviselte a befektetőt. Az 1996 és 1997 július 31-e között lezajlott ügyletekről (Guliga Györgyöt 1997. július 31-ével helyezték el Békéscsabáról) kölcsönszerződést írtak a plébánia hivatalos helyiségeiben - tanúk aláírásával is hitelesítve azokat.
Vélhetőleg ezen időszak alatt a már említett felpereseken kívül többen is kölcsönökkel támogatták az egyházi hivatalt. A kamatok évi 36 százalékos haszonnal kecsegtettek. A felperesek elmondták, hogy hallottak a megyeszékhely katolikus plébániájának befektetési akciójáról, mely számukra igen előnyösnek ígérkezett. A kölcsönökkel egyházi célokat (iskolafenntartást, templomfelújítást, olajsajtolót, kirándulásokat) támogathattak volna. A keddi tárgyalásra Guliga Györgyöt tanúként idézték be. A bírónő tájékoztatta jogairól a tanút, miszerint nem köteles vallomást tenni, ám ő mégis megtette azt. Tekintettel arra, hogy az ellene indított eljárás nyomozati szakasza még nem zárult le, a tanúvallomást nem ismerhetjük.
Az alperes jogi képviselője elfogultsági kifogást jelentett be, ezért a polgári peres eljárás a megyei bíróságon folytatódik majd - egy későbbi időpontban. A tartozás öszszege egyes becslések szerint 97 júliusában 30 millió forint körül mozgott. Guliga atyát ekkor helyezte el a békéscsabai plébániáról a Szeged-Csanád megyei püspök, Gyulay Endre. Ez az összeg a kamatokkal együtt ma már meghaladja a százmillió forintot. Egyes forrásokból azonban az derül ki, hogy még több, mint négyszázan szálltak be ebbe a rendhagyó piramisjátékba. Az ügy a bíróságon folytatódik tovább.