Vissza a tartalomjegyzékhez

SZLAZSÁNSZKY FERENC
Vita a járulékemelés körül

A nyugdíjasok körében elkeseredett a hangulat, az emberek legszívesebben az utcára vonulnának, hogy kifejezzék a kormány nyugdíjpolitikájával szembeni elégedetlenségüket - tájékoztatta lapunkat Mihalovits Ervin, a Nyugdíjasok Országos Képviselete elnöke. Mint mondotta : noha a nyugdíjasokat nehéz visszatartani az utcára vonulástól, tárgyalásos úton próbálnak megegyezni a kabinettel. Ha mégis tüntetésre kerül a sor, összefognak azokkal az aktív munkavállalókkal, akik szintén bérköveteléssel fordultak a kormányzathoz.

A jelenleg érvényben lévő törvény kimondja, hogy a jövő évi nyugdíjakat az idei nettó átlagbér-növekedés arányában kell kiszámítani, ami körülbelül 20 százalékos emelkedést jelentene. A kormány ezzel szemben - választási ígéreteire hivatkozva - 13-14 százalékos emelést ajánl, amellyel a nyugdíjak megőriznék reálértéküket. Szándékuk megvalósításához törvénymódosításra van szükség. A kormány terve alapján azonban nemcsak 1999-ben járna rosszabbul a több mint három milló nyugdíjas, hanem az azt követő években is, hiszen az emelés alapját mindig az előző évi járandóság képezi. Vagyis ha most elvesztik a két variáció közötti 6-7 százaléknyi különbséget, örökre elvesztették azt.
Varga Mihály, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára a Parlamentben elmondta: az előző kormány által beterjesztett - 20 százalékos növelést kimondó - törvény az MSZP választási kampányának része volt, annak árát viszont a jelenlegi kabinetnek kellene viselni.
Mihalovits Ervin, a Nyugdíjasok Országos Képviselete elnöke ezzel szemben úgy látja: a tavaly hozott nyugdíjtörvény végre megállítaná azt az évek óta tartó folyamatot, amely során a nyugdíjak 24 százalékot veszítettek reálértékükből. „A törvénytervezetet egyébként annak idején az ellenzékben lévő Fidesz is támogatta, ezért nem fogadjuk el a kampányfogásra való hivatkozást - jelentette ki Mihalovits. A kormány nem kegyet gyakorol, amikor ad, hanem betartja a törvényt” - tette hozzá. Az az érv, miszerint nincs elég pénz, szintén elfogadhatatlan számukra, hiszen a munkavállalók jelenleg is fizetik a nyugdíjjárulékot, vagyis a forrás biztosított. Az érdekképviseleti vezető szerint a - Stumpf István által múlt szerdán bejelentett - differenciált nyugdíjemelés alkotmányellenes, mert a nyugdíjat a szolgálati évek során levont járulékokból kapják a jogosultak. Ezzel a pénzzel nem gazdálkodhat adó módjára a kormány.
Mihalovits szerint az alacsony nyugdíjakat a központi költségvetésből kell megemelni, és nem a nyugdíjalapból, - a magasabb nyugdíjúak terhére. A differenciálás a nyugdíjasok megosztásához vezetne. Mint mondta: nem fogadják el azt a kormányzati indokot sem, miszerint a törvényben jelenleg előírt nyugdíjemelés infláció-gerjesztő. Közgazdászok véleményére alapozva úgy tartják, hogy a növekvő vásárlóerő élénkítené a gazdaságot.
Mihalovits Ervin szerint a hangulat elkeseredett, az idősek úgy érzik, nem veszik őket emberszámba, politikai alkudozás folyik a fejük fölött. Noha a nyugdíjasokat már nehéz visszatartani az utcára vonulástól, vezetőik tárgyalásos úton próbálnak megegyezni a kormányzattal. Ha mégis tüntetésre kerül a sor, akkor összefognak az aktív munkavállalókkal, akik szintén bérköveteléssel fordultak a kormányzathoz.