Vissza a tartalomjegyzékhez

HÍRÖSSZEFOGLALÓ
Van Welzen új tagokat keres


Wim van Velzen és Orbán Viktor. Konzervatív liberális?

Várhatóan 1999. februárjában kapcsolódik be a Független Kisgazdapárt a Kereszténydemokraták Európai Szövetsége (EUCD) munkájába - közölte Torgyán József, a Független Kisgazdapárt elnöke, miután több mint egyórás megbeszélést folytatott Wim van Welzennel, az EUCD elnökével. Mint a pártelnök elmondta: teljes egyetértésben folytak a megbeszélések az EUCD elnökével a Független Kisgazdapárt európai néppárti közösségben való részvételéről - mondta Torgyán József. Hozzátette: megvitatták a Független Kisgazdapárt nemzetközi kapcsolatrendszerének helyreállítását, valamint a Fidesz és az FKgP nemzetközi szervezetekben való részvételét.
Wim van Velzen a Torgyán Jószeffel való tárgyalás után Lezsák Sándort, az MDF elnökét kereste fel. A találkozóról Lezsák Sándor elmondta: Az EUCD elnöke nagyra értékelte a Magyar Demokrata Fórum nemzetközi tevékenységét, hiszen szerinte a párt jól ismeri Közép-Európa rendszerváltó pártjait, és eddig is gyakran közreműködött a feszültségek oldásában. Velzen úr tájékoztatást kapott arról is, hogy a Független Kisgazdapárt és az MDF között „bővülő és zavartalan” a koalíciós partneri kapcsolat. Ezért az MDF szorgalmazza, hogy a kisgazdapárt ismét teljes jogú tagja legyen a nemzetközi szervezetnek.
Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz - MPP elnöke Wim van Welzennel való találkozója után kifejtette: egyelőre nem tartom időszerűnek, hogy a Fidesz ismét tagságért folyamodjon egy európai szervezethez, de a következő másfél év során érdemes lehet felvetni a párt külföldi kapcsolatainak ezen vonatkozását. Mint kiderült: a két fél a találkozón elhatározta, hogy munkacsoportot állítanak fel azon kérdések megvitatására, amelyek a Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) közötti együttműködést érintik. (Az EUCD jövő februárban integrálódik az EPP-be, az európai néppártok szövetségébe.)
„Nehéz fenntartani egy olyan köztes állapotot, amelyben a Fideszt a Liberális Internacionáléhoz és az EUCD-hez, illetve az EPP-hez is erős kapcsolat fűzi - szögezte le Orbán Viktor az MTI munkatársának. Hozzátette: köztudott, hogy a Fideszben a régi mag mellett ma már a kereszténydemokraták és a konzervatívok is jelen vannak.