Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Királyválasztás Nagy-Britanniában

A brit monarchia reformjára tett javaslatot a Demos nevű, sokak által „balosként” jellemzett szakértői testület. A radikális londoni kezdeményezéstől a munkáspárti brit kormány is kénytelen volt nyilatkozatban elhatárolni magát.

A javaslatcsomag előterjesztői szerint törölni kellene azt az 1559-es törvényt, amely mind a mai napig a mindenkori uralkodót teszi meg az anglikán egyház fejévé, mivel ez - úgymond - ellentétes az állam és az egyház szétválasztásának elvével. Mindemellett a jövőben nem az uralkodó nevezné ki a miniszterelnököt, hanem az alsóház elnöke, akinek a hatáskörébe tartozna a parlament feloszlatása is. A bírói testület tagjainak kiválasztása pedig a jelenlegi brit kormányzati rendszerben külön nem létező, majdani igazságügyi tárca első emberének feladata lenne. A reformer tanácsadók II. Erszébet királynő halála után azt is szavazásra bocsátanák, hogy a trónra Károly trónörökös vagy 19 éves, két év múlva nagykorúsodó fia, Vilmos herceg üljön, így megszakítva a brit királyi trón közvetlen dinasztikus öröklődését. Ezekkel a lépésekkel az uralkodót gyakorlatilag minden még megmaradt politikai és vallási funkciójától megfosztanák.
Bár korábban már Tony Blair miniszterelnök is jelezte, hogy a monarchia reformokra szorul, a kormányfői hivatal szóvivője mégis elhatárolta a kabinetet a királyi család jövőjéről felvázolt radikális javaslatoktól, mondván, hogy az abban foglaltak „nem tükrözik a kormány elképzeléseit, kidolgozásában kormánytagok nem vettek részt”.