Vissza a tartalomjegyzékhez


Ízek világa

Az aszalt gyümölcsöket a Közel-Keleten már évezredek óta hasznosítják. Az ott élő népek tartósítottak először fügét, datolyát, és kajszibarackot is. Akkor a friss, érett gyümölcsöket a napra tették ki aszalódni, ma már mesterségesen szárítják meg. Az aszaláskor a friss gyümölcs elveszíti magas nedvességtartalmát, és megnövekedett szárazanyag tartalma biztosítja, hogy szinte korlátlan ideig eltartható legyen. Ha házilag akarunk gyümölcsöt szárítani, a gyümölcsöket alaposan mossuk meg, magozzuk ki, és feldarabolva vagy egészben kiterítve szárítsuk meg. Két és fél kiló friss alapanyagból fél kiló aszalt gyümölcs nyerhető. A gyümölcsök szárítása idő- és munkaigényes, de ma már a legtöbb Fitotékában kapható aszalt gyümölcs. Édesebb és ízesebb is, mint a friss gyümölcs, ezért sütéshez, gyümölcskenyérbe is kiváló, vagy használhatjuk torták, desszertek díszítésénél. Ezúttal a gyümölcsös sütemények kedvelőinek ajánljuk a következő, könnyen elkészíthető torta receptjét.

Körte torta

Hozzávalók: 1 kg felkockázott, hámozott körte, 1/2 kg cukor, 1/4 kg feldarabolt dióbél, 3/4 kg liszt, 2 teáskanál szódabikarbóna, 1/2 teáskanál só, 1/2 teáskanál őrölt fahéj, 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió, 2 tojás, 2,5 dl olaj, 1 cs. vaníliás cukor

Elkészítése: A kristálycukrot öszszekeverjük a körtével és a dióval, majd 1 órát pihentetjük és gyakran megkavarjuk. Kizsírozzuk a kuglófsütőt vagy egy őzgerincformát és kilisztezzük. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a szódabikarbónát, a sót, a fahéjat és a szerecsendiót. Felverjük a tojások fehérjét kemény habbá és belekeverjük az olajat és a vaníliás cukrot. Hozzáadjuk a lisztes keveréket, óvatosan összekeverjük és beletesszük a körtés maszszát. Beleöntjük a tepsibe és kb. 75 percig sütjük. Tehetünk bele körte helyett más gyümölcsöt is, például almát. Porcukorral meghintve tálaljuk.