Vissza a tartalomjegyzékhez

SZIKORA MÁRTON
Trianon gyógyszere az Unió

Körvonalazódni látszik, hogy miként lehet intézményesíteni a magyar-magyar párbeszédet - jelentette ki Németh Zsolt külügyi politikai államtitkár a Szent László Akadémia vitaestjén, amelyet a határon túli magyarság kérdéseiről rendeztek. Az államtitkár lapunknak elmondta: az RMDSZ-nek önállóan kell eldöntenie a szervezeti kérdéseket és a román koalícióhoz való viszonyát.


Tabajdi Csaba, Pozsgai Imre és Németh Zsolt. Nem akarnak tanácsokat osztogatni     Fotó: V. Sz.

A jelenlegi kormánynak - mint azt az államtitkár mondta - pótolnia kell azokat a hiányokat, amelyek még 1996-ban az előző kormányzati ciklusban jöttek létre. Tabajdi Csaba szocialista országgyűlési képviselő, a Miniszterelnöki Hivatal volt politikai államtitkára arról szólt, hogy Magyarországnak az integráció szempontjából is létérdeke a szomszédokkal való együttműködés, amelyet azonban országonként differenciáltan kell kiépíteni. Németh Zsolt véleménye szerint az anyaországon belül még „nem szervesült kellőképpen” a határon túli magyarok ügye, azaz nem egyértelműek a magyar közvélemény nagy része számára a határon túli magyarság problémái. Ezzel összefüggésben megjegyezte: a Határon Túli Magyarok Hivatalának olyan „katalizátorként” kell működnie, amely segíti a gazdasági, egészségügyi vagy foglalkoztatási kapcsolatok kiépülését a külhoniakkal.
A vitavezető kérdésére válaszolva - miszerint az uniós integráció Trianon kiteljesedése vagy gyógyszere lesz-e - a politikai államtitkár kifejtette: a jelenlegi helyzet egyaránt magában rejti annak lehetőségét, hogy az európai uniós integráció Trianon kiteljesedésévé válik és „új civilizációs berlini fal jön létre”, vagy pedig sikerül feldolgozni az említett traumát.
Lapunk kérdésére, miszerint az RMDSZ a román koalícióhoz intézett ultimátuma következtében esetleg kikerülhet a kormányból, illetve a kisebbségi jogokat nyíltan korlátozni kívánó ultranacionalista pártokkal kerülhetne egy szintre, Németh Zsolt kifejtette, hogy Romániában jelenleg megrekedtek a privatizációs és demokratizálódási folyamatok, a magyar kisebbség kormányprogramban lefektetett jogai nem érvényesülnek, ezért nem lenne helyes, ha a magyar politikának bármely képviselője „tanácsokat osztogatna”. Az RMDSZ-nek meg kell hagyni a szuverén döntéshez való jogát azzal kapcsolatban is, hogyan kíván szervezetileg megújulni, illetve hogyan kíván viszonyulni a jelenlegi román koalícióhoz - mondotta a külügyi államtitkár.