Vissza a tartalomjegyzékhez

RAMOR FRIGYES
Konfliktus az iszlám világban

Amennyiben Iránt sikerül háborúba kényszeríteni az afgán tálib milicistáknak, Teherán számíthat az Afganisztánban élő tálib-ellenes erők csoportjaira és arra a 2 millió afgán síitára, akiknek a polgárháború következtében kellett elhagyniuk az országot - állítja Tim McGirk, a Time magazin ázsiai irodájának vezetője. A háborús készülődés jele, hogy az iráni kormány 200 ezer katonát vont össze a határ mentén, miközben a tálib katonák elfoglalták Bemiján városát, amely a tálibokkal szembeni ellenállás utolsó nagyobb védőbástyájának számított.

A város és a vele egyező nevű tartomány lakói a síita irányzat követői, ezáltal Irán támogatását élvezik, nem úgy mint az Afganisztán lakosságának 90 százalékát kitevő tálibok, akik a szunnita irányzat képviselői. A város bevétele csúcspontját jelenti az egy éven keresztül tartó gazdasági blokádnak, amellyel a tálibok az éhhalál küszöbére taszították Bemiján lakóit.
„Rendkívül veszélyes a helyzet a városban, ahol egy újabb tragédia van készülőben - hangoztatta az iráni ENSZ-nagykövet, aki szerint - felségjelzés nélküli harci repülőgépek köröznek a város felett, néha kényükre-kedvükre mélyrepülésben alábuknak és repeszbombákkal árasztják el a védtelen lakosságot.”
A kilenc iráni diplomata meggyilkolását követő teheráni tiltakozás ellenére a tálibok pakisztáni nagykövete visszautasította mind a bűnösök kiadatására vonatkozó kérést, és a bocsánatkérést is. Iránban mind gyakrabban emlegetik a bosszút. Főleg azt követően, miután a tálibok korábban tagadták, hogy bármi közük is lenne a Mazar Sarif-i diplomaták lemészárlásához, később azonban beismerték, hogy tálib alakulatok végeztek az irániakkal és engedélyezték a leszállást a holttesteket elszállító repülőgépnek.
Tovább tüzelte az amúgy sem higgadt kedélyeket az iráni televízió riportműsora, amely azt jelentette, hogy Bemijanban nőket és gyerekeket is lemészároltak a tálibok. Ezt követően Irán bejelentette: 200 ezer katonát von össze az afgán határ mentén tervezett hadgyakorlatra. Az iráni legfelsőbb vezető, Ali Hamanei ajatollah az állami rádióban kijelentette: „Nem olyan egyszerű megakadályozni a tűz fellobbanását a térségben, amelyet vélhetőleg nehéz lesz kioltani is. Mindenkinek tudnia kell, hogy rendkívül veszélyes helyzet felé haladunk és csak az akadályozhatja meg a kirobbanását, ha a tálibok és a pakisztániak leállítanak minden katonai akciót”. (Pakisztán egyike annak három országnak, mely elfogadja a kabuli tálib kormányzatot illetve támogatja hadseregüket). „Nem hagyjuk, hogy az afgán síiták milliói a tálib bajkeverők áldozatává váljanak és azt sem engedjük, hogy tudatlan vallási csoportok felelőtlen terjeszkedése vérfürdővé változtassa Afganisztán síiták lakta területeit és esetleg a Közel-Kelet más országait is.”