Vissza a tartalomjegyzékhez


A HÉTEN TÖRTÉNT

Szaddám újra fenyegetőzik

Iraki vezetők azzal fenyegetőznek, hogy megszüntetnek minden együttműködést az ENSZ fegyverzetellenőreivel, amenynyiben a Biztonsági Tanács nem folytatja a bagdadi rezsimre kiszabott gazdasági szakciókat felülvizsgáló tárgyalásokat - jelentette a CNN amerikai hírcsatorna. Az iraki hírügynökség bejelentette, hogy a Forradalmi Parancsnokság, Irak legfelsőbb döntéshozó testülete jóváhagyta az ország parlamentje által hétfőn hozott döntést, amely felszólított a fegyverzetellenőrökkel való együttműködés teljes beszüntetésére. Kofi Annan ENSZ főtitkár ugyanakkor elmondta, hogy az iraki vezetés hivatalosan még nem értesítette a döntésről. Szeptember 9-én döntött a Biztonsági Tanács afelől, hogy felfüggeszti az Irak elleni gazdasági szankciók tárgyalásait. A döntés gyakorlatilag azt jelenti, hogy a szankciók megszüntetésére jelenleg nincs mód. A BT azt követően hozta meg ezt a döntést, miután Irak felmondta az együttműködést az ellenőrökkel. Az indok: Bagdad felháborodott azon, hogy Richard Butler, az ENSZ-megfigyelők vezetője nem fogadta el hitelesnek Szaddám Huszein szavát, aki szerint Bagdad már valamennyi tömegpusztító fegyverét felszámolta. (Hetek)


Az egyházak szerepe az EU-bővítésben

Az európai integráció folyamatában az egyházak és egyházi szervezetek az Európai Bizottság különlegesen fontos partnerei a polgárokat közvetlenül érintő tervek kidolgozásában és megvalósításában - hangsúlyozta Jacques Santer az Európai Ökumenikus Egyházi és Társadalmi Bizottság elnevezésű szervezet belgiumi közgyűlésén. Az Európai Bizottság elnöke az együttműködés legjobb példájaként a szociálpolitika, a fejlesztés és a segélyezés területét említette. Egyúttal szükségesnek nevezte, hogy a bővítési folyamat előrehaladtával érzékelhetőbbé váljanak az unió és az egyházi, vallási közösségek közötti kapcsolatok. A szervezet vaalbeeki közgyűlésén megválasztotta az Európai Egyházak Konferenciájának Egyházi és Társadalmi Bizottságát. A 24 fős nemzetközi testületben Magyarországot Bóna Zoltán, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára képviseli. (MTI)


Maffiavezér bilincsben

Szombat hajnalban őrizetbe vették az olasz igazságszolgáltatás elől tizenegy évig bujkáló Giuseppe Mammoliti olasz maffiavezért, aki a calabriai emberrablások egyik irányítója volt. A csendőrök az egyik rokona házában fogták el Mammolitit. A legveszedelmesebb olasz maffiavezérek között számon tartott Mammolitire 27 év börtönbüntetés vár, mivel 1983-ban elrabolta Carlo de Feo nápolyi mérnököt, akiért 4 milliárd líra váltságdíjat kapott. A hatóságok szerint az általa vezetett bűnbanda gyilkolta meg 1985-ben azt a 25 éves rendőrt is, aki Carlo de Feo elrablása ügyében folytatott eredményesnek ígérkező nyomozást. (MTI)


Pedofil hálózat az angol cserkészszervezetben

Évtizedek óta működő, több száz gyermek megrontásáért felelős pedofil hálózatot göngyölített fel a brit rendőrség, amely csak most, a már korábban elkezdődött bírósági eljárások utolsó szakaszában számolt be az eredményről. A szerda esti közlés szerint az egész országra kiterjedő nyomozás feltárta: a hálózat az egyik cserkészszervezetbe férkőzött be, s innen csábította pornográfiára és nemi kapcsolatokra a gyerekeket. A vizsgálatot végző rendőrök szerint akár háromszáz fiatalkorú fiú is a perverz csoport hálójába kerülhetett. A vizsgálat a cserkészmozgalom alapítója, Lord Baden-Powell nevét viselő csoporton belül kezdődött. Ez a szervezet már a hetvenes években kivált a félmillió tagot és 10 ezer alapszervezetet számláló országos brit cserkészszövetségből, amikor azt jelentősen átszervezték. A szakadár csoport vezetése megdöbbenésének adott hangot amiatt, hogy mire használták a szervezetet. (MTI)