Vissza a tartalomjegyzékhez

BURIK GÉZA
Törésvonalak Albániában

Albánia a szegény emberek országa. Olyan elemi indulatok szabadulnak el egy-egy utcai megmozdulás alkalmával, hogy az európai közvélemény hitetlenkedve szemléli az eseményeket. Európa legszegényebb országában az elmúlt napok véres zavargások közepette teltek el, miközben az ország újra a polgárháború szélére sodródott.


Albán fiatalok egy tankra másznak fel. Szegény emberek országa    Fotó: MTI

Szombat éjszaka gyilkosság áldozata lett az ellenzékben lévő Sali Berisha exelnök politikai jobbkezének tekintett Azem Hajdari ellenzéki vezető. A gyilkos egy egész tárat lőtt ki a politikusra és annak testőrére. Sali Berisha ennek hírére azonnal a merényletben való részvétellel vádolta meg Fatos Nano kormányát, és 24 órán belüli lemondásra szólította fel őket. Más hírek szerint családi vendetta áll a merénylet hátterében. Vasárnap Tiranában zavargások voltak, és a tömeg megrohamozta a kormányfői hivatal épületét. Egyik szárnyát felgyújtották, és a kormányfő a munkatársaival a vészkijáraton menekült el a feldühödött tömeg elől. Megostromolták a televízió, a rádió és a parlament épületeit is. Fosztogató bandák lepték el az utcákat, üzletekbe törve be, az utcákon pedig sorozatokat eresztve a levegőbe automata fegyvereikből. Két tankot is hatalmukba kerítettek, és az ellenzéki Demokrata Párt székháza előtt foglaltak el védekező hadállást. Az ország a polgárháború szélére sodródott.
Alig tizennyolc hónapja, hogy a piramisjátékban öszszeomlott Albánia gazdasága, és zavargások kezdődtek. Emberek ezrei menekültek hajókon az Adrián át Olasz-országba. Az EU közbelépésének köszönhetően valamelyest lecsillapodtak az indulatok. A választásokon az addigi államelnök és kormánya vesztett, és ellenzékbe kényszerült.
A tavalyi zavargások során fegyverraktárakat is kifosztottak, és most sokan korszerűnek mondható automata fegyverek birtokában randalíroznak az utcákon. A napokon át tartó zavargások során legalább három ember meghalt, és több mint huszonnégyen megsebesültek.
A tüntetések kemény magját alkotó személyek az északnyugat-albániai Skodrából érkeztek, ahol a Berisha vezette ellenzéki Demokrata Párt különösen erős pozíciókkal rendelkezik. Egyes NATO-tagállamok titkosszolgálatai már előre értesítették Fatos Nano kormányát, hogy szeptember 15-én fegyveres lázadásra lehet számítani, melyet olyan katonatisztek irányítanának, akiket a tavalyi zavargások során távolítottak el a hadseregből.
Kedden a hadsereg egységei helyreállították a rendet Tiranában. Ekkor úgy tűnt, hogy a nyugalom vihar előtti csend csupán. Szerdán Sali Berisha többezres tömeg élén a kormány lemondását követelte. A rendőrség egységei kiélesített kézifegyverekkel kísérték a tüntetőket, azzal a parancscsal, hogy felszólítás nélkül lőjjenek, amennyiben a helyzet úgy kívánja. A tüntetők nem provokálták a rendfenntartókat, de mindezek ellenére a helyzet rendkívül feszült. Fatos Nano pozíciója meggyengült, bár még ura a helyzetnek. Kastriot Islami miniszterelnök-helyettes az ország elhagyására szólította fel Sali Berisha exelnököt, akit akár halálra is ítélhetnek hazaárulás miatt.
Berisha egyelőre úgy tűnik, hogy megrettent a kilátásba helyezett letartóztatás miatt, és legutóbbi nyilatkozataiban sokkal enyhébb húrokat pengetett meg.