Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Primakov: nem lesz vörös revans

Jevgenyij Primakov kinevezése az ellenzék számára egyértelműen Jelcin hatalomvesztését jelzi, amit az ellenzéki erők és a szakszervezetek október hetedikére tervezett tiltakozó akciója is elő kíván mozdítani. Orosz lapok felhívják a figyelmet arra, hogy a baloldali ellenzék máris megkezdte az 1993-as Jelcin-féle alkotmány ostromát. Céljuk az alkotmányozó nemzetgyűlés összehívása, és a Jelcin elleni alkotmányjogi felelősségrevonás megindítása. A kommunisták semmi jelét nem mutatják annak, hogy az október hetedikére tervezett, egész országra kiterjedő tiltakozási akciót - amelyen egyébként Alekszandr Lebegy is részt vesz - le kívánnák fújni.


Borisz Jelcin orosz elnök és felesége. Lesz-e újabb Nagy Október?    Fotó: MTI

Jevgenyij Primakov, akinek miniszterelnöki kinevezését múlt pénteken hagyta jóvá az orosz parlament, olyan szakértőkből álló kormány felállítását tervezi, melynek tagjai lemondanak politikai elkötelezettségükről. Az új orosz kormány felállásához, a tárcák elosztásához Borisz Jelcin szerint még egy hétre van szükség. Az államfő mindenképpen meg kívánja tartani posztjukon a fegyveres testületeket felügyelő minisztereket. Jelcin és Primakov között a személyi kérdésekben egyelőre teljes nézetazonosság van.
Primakov csütörtökön eszmecserét folytatott Alekszandr Lebegy krasznojarszki kormányzóval Oroszország egységének megőrzéséről, a föderáció, Moszkva és a régiók kapcsolatának megszilárdításáról. Mint már korábban is jelezte, az új miniszterelnök szeretne regionális vezetőket is bevonni a kabinetbe. E kérdésről azonban Lebegy tábornokkal folytatott megbeszélésén nem esett szó. Lebegy - aki baráti hangulatúnak nevezte a megbeszélést - támogatásáról biztosította Primakov stabilizációs kormányprogramját. Egy nappal korábban adott sajtóértekezletén - amelyet abból az alkalomból adott, hogy éppen száz napja áll a krasznojarszki kormányzóság élén - közölte: őt nem terheli felelősség a mostani válságért, hiszen az elmúlt időszakban nem volt kormánypozícióban. Véleménye szerint a krasznojarszki területet „sikerült megállítani az orosz gazdaságot magába szívó örvény szélén”. A kormányzó hangsúlyozta, hogy az ő területén télen nem fognak éhezni és fázni az öregek.
Primakov a gazdasági döntések meghozatalával egye-lőre a Nemzetközi Valutaalap és a hét vezető gazdasági hatalom szándékainak megismerésére vár. A reformok végéről és a „vörös revansról” terjengő híreszteléseket alaptalannak nevezte. Az új külügyminiszter, Igor Ivanov beiktatásán mondott beszédében a miniszterelnök elmondta: jelenlegi fő céljának a belpolitikai feladatok megoldásához szükséges támogatás megszerzését tekinti, a nemzeti érdekek következetes érvényesítését, de a konfrontáció elkerülésével. Fontosnak tartja továbbá az új orosz kormány reformjainak megismertetését a nemzetközi közvéleménnyel.
Zjuganov kommunista pártvezető élesen támadta Primakov elhatározását, mely szerint egy centrista politikus kerül az új kabinet pénzügyi politikájának élére. Alekszandr Sokin kinevezése azért háborította fel Zjuganovot, mert szerinte a leendő miniszter korábban már „a teljes kincstárat elpazarolta”, amikor a múltban hasonló pozíciót töltött be. Ebben a politikai hangulatban Primakov nem sok támogatást várhat a kommunistáktól, akik, úgy tűnik, minél több hatalomhoz szeretnének jutni, minél kevesebb felelősségvállalással.
A Kommerszant Daily és az Izvesztyija című orosz lapok arra hívják fel a figyelmet, hogy a baloldali ellenzék máris megkezdte az 1993-as Jelcin-féle alkotmány ostromát. Lehetséges, hogy nincs is olyan távol az alkotmányozó nemzetgyűlés összehívása.
A kommunistáknak, akik magukon kívül mindenkit felelősnek tartanak az ország előtt álló nehézségek kialakulásáért, legfőbb törekvése a Jelcin elleni alkotmányjogi felelősségrevonás megindítása. Primakov miniszterelnöki megbízását úgy értékelik: ez Jelcin hatalomvesztését jelzi. A kommunisták semmi jelét nem mutatják annak, hogy az október hetedikére tervezett, egész országra kiterjedő tiltakozási akciót - amelyen egyébként Alekszandr Lebegy is részt vesz - le kívánnák fújni. Az ellenzéki erők és a szakszervezetek országos akciónapjának célja Jelcin lemondásának követelése. Zjuganov egyértelműen kijelentette: az új kormány iránti politikájuk a szelektív támogatás lesz. Az ellenzék egyelőre nem volt hajlandó megnevezni miniszterjelöltjeit, lehetőséget hagyva Primakov számára, hogy megtegye az első lépést.
A keményvonalas kommunisták egyik vezéralakja, Viktor Iljukin, aki főszerepet játszik a Jelcin elleni vádemelés szorgalmazásában is, azt nyilatkozta: „Amíg az elnök politikai Olümposzán van, addig a kormány képtelen lesz bármiféle változtatás meghozatalára a haza javára.”