Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Luzskov főpolgármester, a jóságos médiasztár

Oroszország vidéki polgármesterei már választottak: akárhogyan is alakul a jövőben a politikai helyzet, ők Jurij Luzskovot, Moszkva főpolgármesterét fogják támogatni. Ehhez hasonló eset utoljára a középkorban, az Arany Horda idején történt, amikor az orosz városok összefogtak, és Moszkva szárnyai alatt kerestek menedéket. Az elnöki ambíciókat dédelgető Luzskov az elmúlt egy év során hatalmas médiabirodalmat épített ki, amely biztos hátteret jelent számára a gyorsan változó orosz politikában.


Jurij Luzskov főpolgármester. Jó sajtója van    Fotó: MTI

A vidéki polgármesterek mostani döntésének kiváltó oka a szövetségi gyűlés frissen jóváhagyott törvénytervezete volt, amely gyakorlatilag a puszta megélhetésüket biztosító bevételektől fosztaná meg a városokat azáltal, hogy az adókból befolyt összegeknek csupán 1 százalékát ítélné nekik. Ezon kívül a moszkvai „Fehér Ház” észrevehetően inkább a kormányzókat, mint a városatyákat támogatja. Egyre nagyobb szükség volt hát egy hatalmas és befolyásos pártfogóra, aki egyrészt megvédi, másrészt képviseli érdekeiket a kormány szintjén. Luzskov ehhez minden tekintetben megfelelő személynek bizonyult. Az orosz városok tanácsának elnökeként aktívan munkához is látott. Itt egy gyárkorszerűsítés, ott egy művelődési központ - ha nem is nagy mértékben, de igyekezett minden arra rászoruló várost támogatni. A Moszkvát amúgy sohasem túlságosan kedvelő vidékiek hamar a szívükbe zárták Luzskovot. Irodáját teljesen elárasztották a hálálkodó táviratok - épp hogy csak nem imádkoznak hozzá…
S hogy miért vállalta magára a főváros gondjain felül még a vidék nem kis terheit is? Luzskov politikai ambíciói egyre nyilvánvalóbbak. Egyre többször hallani olyan hangokat, melyek szerint az elnökválasztások felé közeledve nem is anynyira Lebegy, mint inkább az ő személyére lesz érdemes odafigyelni. A polgármesterek pedig jelentős politikai erőt képviselnek. Ahogy egyikük fogalmazott: „Mi ismerjük a legrövidebb utat a választópolgárok szívéhez…”
Mindez a Kreml előtt sem titok. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy az első körben alulmaradt Luzskov emberei egyre több helyen tűnnek fel. Idén áprilisban jutott be a Dumába Andrej Nyikolajev, a szövetségi határőrség volt parancsnoka. Megválasztatása nem okozott gondot Luzskovnak, hiszen a gépezet olajozottan járt. A moszkvai média 90 százaléka a főpolgármesterrel foglalkozott, a testületi üléseken állandó napirendi pont volt a jelöltetése, és minden kirakatból az ő képe nézett vissza a polgárokra. A kampány záróakkordjaként pedig személyre szóló levelet kapott tőle minden választó, ráadásul másmilyet azok, akik az előző választáson résztvettek, és másmilyet azok, akik nem. (Más kérdés, hogy a választási részvételre vonatkozó információkat a törvény védi…)
Többek szerint Luzskov már teljes gőzzel készül az elnökválasztásokra. Ehhez azonban több elkötelezett, hűséges emberre lesz szüksége a parlamentben; köztük olyanokra is, akik nem ismeretlenek a politika világában és a vezető körökben. Andrej Nyikolajev éppen ideális alanynak tűnik; persze a Dumába való bejutás után ő sem maradhat árnyékban. Szükséges, hogy legyen egy tárcája - a védelmi miniszterség éppen megfelelőnek látszik.
Luzskov készülődése persze nem merült ki ennyivel. Sokan egyenesen úgy emlegetik, mint egy médiabirodalom létrehozóját. Igaz, ami igaz, a főpolgármester mindig is rendkívül fontosnak tartotta, hogy minden lépéséről tudjon a közvélemény. Valószínűleg ennek tudható be, hogy áruházak, emlékművek és a fejlett kapitalizmus építőjéből gyakorlatilag országszerte ismert politikai személyiséggé nőtte ki magát. Mindez természetesen megfelelő infrastruktúrát igényelt. Luzskov rekordidő - egy év - alatt hatalmas propagandagépezetet hozott létre. 1998 februárjában Metropolisz néven megalakult az a médiaholding, amely több újságot, TV-csatornát, rádió-állomást, mozikat és reklámügynökségeket foglal magába. Sőt, a tervek szerint mindez tovább bővülne egy kábel- és helyi TV-vel és a legkorszerűbb multiplex-mozikkal. A nagy kérdés csupán az, vajon beváltja-e Luzskov médiabirodalma a hozzá fűzött reményeket. A Kommerszant című orosz lap szerint ez nem olyan biztos. A Metropolisz tulajdonában lévő újságok közül kettő kulturális, irodalmi jellegű - ezeket úgyszólván csak a presztízs miatt tartják fenn - a harmadik pedig egy ingyenes, metrókban terjesztett kiadvány. Mindezek tudvalévőleg nem sokat hoznak a konyhára. Ezenkívül birtokukban van a Rosszija című nemzeti hetilap, és hamarosan a holding tulajdonába kerül az ország egyik legnagyobb kiadója, amely többek között a Moszkovszkaja Pravdát is kiadja: igaz, ahhoz még sok pénzre és időre van szükség, hogy a lap legalább egy közepes európai nívót elérjen.
A „TV-centrum” csatorna megszerzése viszont sikeres befektetésnek bizonyult: az elmúlt év során mintegy 20 millió dolláros bevételt könyvelhetett el, és a műsorok nézettségi százaléka is jelentősen javult. A választás szempontjából viszont nem elhanyagolható tény, hogy az adások az ország területének mindössze egyharmadán foghatók, szemben a konkurens csatornákkal - melyek több mint 90 százalékkal büszkélkedhetnek. A reklámügynökségekkel és Luzskov más szerzeményeivel kapcsolatban pedig egyelőre csak egy dolog biztos: ahhoz, hogy ezeket megfelelő hatásfokkal fel is tudja majd használni a választási hadjáratban, még nagyon sok befektetésre és munkára van szükség.


Luzskov magánbirodalma

A 61 éves Jurij Luzskov vegyészmérnökként kezdte pályafutását. A Kommunista Párt elkötelezett híveként 1977-ben lett a Duma tagja. A moszkvai vezetésnek eleinte csak baráti körébe tartozott, majd 1987-ben képviselőként annak tagja is lett. Az 1991-es puccs idején a demokraták oldalán állt. Nevéhez fűződik az „Eho Moszkvi” rádióállomás bezáratásának megakadályozása, és támogatta Jelcin elnök hatalomra jutását is. Jelenleg Moszkva főpolgármestere: ezt a tisztséget igen magas, 90 százalékos támogatottsággal kapta meg. A rendkívül energikus és népszerű Luzskov sokat tett a főváros fejlesztése érdekében: új áruházak, felújított ortodox templomok sora jelzi ezt, több külföldi befektető szerint azonban kenőpénz nélkül nála sem működnek a dolgok. Luzskov Moszkvát amolyan magánbirodalomként kezeli. Az oligarchák közül Vlagyimir Guszinszkijnek, a Média-MOSZT elnökének támogatását élvezi, akiről talán érdemes megjegyezni, hogy nem szívleli Lebegyet…