Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ

Csak 2 százalékos növekedés

A mélyülő piaci zűrzavar miatt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a korábbi előrejelzés felénél is kevesebbre becsüli most már a világgazdaság várható idei növekedési ütemét. Az IMF szerint 1998-ra nem várható 2 százaléknál nagyobb világgazdasági növekedés, jóllehet az intézmény egy éve 4,25 százalékos és még májusban is 3,1 százalékos ütemmel számolt. A viharok fő okozójának Oroszországot és Japánt tartja, mivel az ottani események kombinációja gyakorolt látványos hatást a világgazdaságra. (MTI)


OTP-bírság

Gazdasági erőfölénnyel való visszaélés miatt 10 millió forintra bírságolta az OTP Bank Rt.-t a Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsa. Indoklása szerint az OTP Bank Rt. 1997. január 1. és 1998. április 15. között túlzottan alacsony kamatot állapított meg az "Új Otthon" elnevezésű lakáscélú megtakarítási betétjére. E minimum ötéves futamidejű megtakarítási formához lakáscélú felhasználás esetén adókedvezmény kapcsolódik. Az OTP élni fog a nem jogerős döntéssel szembeni jogorvoslati lehetőségével, s az ügyben a Fővárosi Bírósághoz fordul. (MTI)


Ikarus

Súlyos helyzetbe került az Ikarus az orosz válság miatt, mivel gyártmányainak 60 százalékát eddig az orosz piacon értékesítette. A válság következményeit főleg a székesfehérvári gyár érzi, ahol legalább hétszáz szakember válik feleslegessé. A cég rövid távú megoldásként - az érdekképviseleti szervekkel egyeztetve - a feleslegessé vált szakembereket a munkaerőt kereső Videoton vállalatokhoz rendeli, illetve kölcsönzi. (MTI)


Nőtt Románia adóssága

A Moody's nemzetközi hitelminősítő a hét elején leértékelte Románia gazdaságát. A döntés jelentősen megdrágítja Románia számára a külföldi hitelfelvételt. A hitelminősítő szerint az egyre nagyobb külső adósággal küszködő Románia 1999-ben jelentős, 4 milliárd dollár körüli pénzügyi támogatásra szorul, amelyhez azonban a jelenlegi nemzetközi pénzügyi környezetben valószínűleg csak nehezen fog tudni hozzájutni - vélte a Moody's. (MTI)


Az USA támogatja az EU bővítését

Az Egyesült Államok támogatja az Európai Unió bővítését - derült ki az Amerikai Kereskedelmi Kamara nemzetközi tanácskozásán. Washington egyrészt reméli, hogy az egységes európai piac kedvező gazdasági feltételeket teremt majd a leendő új EU-tagoknak, ugyanakkor bízik abban is, hogy ezen országoknak az európai integrációs intézményekbe való beilleszkedése az üzleti kapcsolatépítés szempontjából Amerika számára is előnyös lesz. (MTI)


Piszkos pénzek

A gazdaságba befektetett, de bűncselekményekből származó pénzek évente 500 milliárd dollárnyi hasznot hoznak birtokosaiknak világszerte. A gazdasági bűnözés immár komolyan fenyegeti a demokráciákat - jelentették ki szakértők az Interpol Párizsban folyó szemináriumán. Az említett pénztömeg csupán egyévi hozzávetőleges hozadéka a törvénytelen tevékenységeknek. A pénzmosással „tisztává tett” és rendszeresen befektetett összegeket még felbecsülni sem tudják. (MTI)