Vissza a tartalomjegyzékhez

RÓTH ISTVÁNNÉ
Ahol az értékpapír gazdát cserél

Mai számunkkal egy új sorozatot szeretnénk indítani, amelynek célja, hogy megismertesse az olvasókkal a tőzsde működését és fogalmait. Elsőként a tőzsdei kereskedéssel foglalkozunk. A továbbiakban az olvasók kérdéseit és témajavaslatait is várjuk, amelyeket szeretnénk sorozatunk összeállításakor figyelembe venni.

A Budapesti Értéktőzsde 1990 óta működik Magyarországon. Egy tőzsdenap a tőzsdei levezető (speaker) engedélyével kezdődik el. A tőzsdetagokat az üzletkötésekben az általuk felhatalmazott üzletkötők (alkuszok) képviselik. Az alkuszok a kereskedési idő alatt megbízóikkal folyamatos telefon, telefax, telex kapcsolatban lehetnek, ilyen módon is elfogadhatnak, visszaigazolhatnak megbízásokat. Az üzletkötésre kétféleképpen tehetnek ajánlatot: nyílt kikiáltással - ami csak akkor érvényes, ha mindenki által érthetően történik -, vagy nyilvános ajánlattal, amit nyilvános könyvben rögzítenek, és közzétételre került (ilyen ajánlatot a központi számítógépen vagy ajánlati jegyen tehetnek az alkuszok).
Mindkét esetben az ügyletet akkor lehet létrejöttnek tekinteni, ha elfogadása hangos szóval, szintén mindenki által érthető módon történt. A nyílt kikiáltás ajánlataival szemben a nyilvános ajánlatok azonos árszint esetén előnyt élveznek. A levezető az üzletkötések ideje alatt a vitás kérdések eldöntésére jogosult. A tőzsde bármelyik kereskedési napra tőzsdemegbízottat nevezhet ki, akinek a fő feladata a kereskedési elvek betartatása. A kereskedés idejének lejártát a levezető jelenti be, az utána kötött üzletek érvénytelenek. Ilyenkor a tőzsde bezárja kapuit, és mindenki készülhet a következő napra.