Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Csődhullám az élelmiszeriparban

Amennyiben az orosz pénzügyi válság az év végéig nem oldódik meg, az élelmiszeripari cégek bevételkiesése elérheti az 58,8 milliárd forintot. S amenynyiben vállalatok nem kapnak lehetőséget a túlélésre, kezelhetetlen csődhullám indulhat el az élelmiszeripari cégek körében - áll az Élelmiszeripari Feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFEOSZ) legfrissebb felmérésében.

Tavaly a közvetlen orosz agrárexport értéke 434,9 millió dollár volt, amelynek 95 százalékát az élelmiszeripari termékek tették ki. A cégek 1998-ra közel 440 millió dollárt terveztek exportra, amelyből 245 millió dollár értékű árut augusztus végéig ki is szállítottak. Az érintett cégek előreláthatóan - a határidőn túli állományt figyelembe véve - 15 milliárd forint exportbevétel és 2,5 milliárd forint exporttámogatás elvesztésével számolhatnak. A kiszállítások augusztusban gyakorlatilag leálltak, s így a készárukból 12,3 milliárd forintos raktárkészlet halmozódott fel.
Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy emellett több milliárd forint értékű, korábban kötött szerződések teljesítéséhez szükséges élelmiszeripari nyersanyagkészlet is összegyűlt az üzemekben. A feldolgozás megkezdődött és folyamatban van, miközben a késztermék értékesítése jelenleg teljesen bizonytalan. Az orosz és ukrán megrendelők, nagykereskedők ugyan nem minden esetben fizetésképtelenek, de a pénz szűkében lévő kiskereskedelemnek nem tudják tovább adni az árut, így a szállítást ideiglenesen leállították. A cégeket azonban az átmenetinek hitt nehézségek sem riasztják el, s távolról sem akarnak kivonulni az orosz piacról - többek között a visszatérés magas költségei miatt. Az ÉFEOSZ felmérése is ezt erősíti meg.
Az ÉFEOSZ megoldási javaslatot állított össze, amelyben az állam segítségét igényli: a befagyott követelések miatt átütemezett hitelek többletkamatának megtérítését - a már legyártott készlet további finanszírozására. De számos esetben szükségesnek tartják egyes termékeknek az EU és a CEFTA régióba való átterelését.