Vissza a tartalomjegyzékhez

DEBRECZENY RÉKA
Nyugathoz kötött gazdaság

Újabban 3-4 százalékos gazdasági növekedéssel folytatnak számításokat a Pénzügyminisztériumban - mondta Chikán Attila gazdasági miniszter e heti sajtótájékoztatóján a Német-Magyar Ipari- és Kereskedelmi Kamara és a Kanadai Kereskedelmi Kamara rendezvényén. Chikán szerint a kormány gazdaságpolitikai törekvéseinek megvalósításához sok szerencsére is szükség van, de mindenképpen pozitívum, hogy a világ vezető nagyvállalatai naponta jelzik magyarországi befektetési szándékaikat.

A választási ígéretekben „kritizált” 7 százalék helyett, az orosz krízis küszöbén egy szerényebb 5 százalékos gazdasági növekedést építettek be a jövő évi költségvetésbe. A legújabb, pesszimistább 3 százalékos kalkuláció oka, hogy „nyitott gazdaságunk nem tudja kivonni magát a világgazdaság hatásai alól” - fogalmazott a miniszter. A megvalósult adócsökkentéssel szemben viták folynak még a költségvetés kiadási oldaláról, hiszen „nehéz ellenállni a különböző tárcák nyomasztó követeléseinek” - vallotta be Chikán, majd kijelentette: a kormánynak szilárd elhatározása, hogy a költségvetési deficit jövőre nem lehet 4 százaléknál magasabb.
A kormány a törekvéseit a csökkenő infláció és a foglalkoztatottság növelése mellett szeretné megvalósítani. A miniszter így nyilatkozott a tervekről: „Én pontosan tudom, hogy ezek az adatok nem feltétlenül jönnek össze egy makroökonómiai modellben. A szigorú költségvetési fegyelem és a tudatos gazdaságpolitikai lépések mellett sok szerencse is kell”. A kormány törekvéseinek megvalósíthatósága szempontjából alapvető fontosságú, hogy az ország megőrizze a külföldi tőke érdeklődését. Chikán reményei szerint a befektetőket sikerül meggyőzni, hogy „Magyarország és Oroszország két különböző világ”, és az itt kialakult egészséges vállalati és tulajdonosi szerkezetet senki nem tudja megrendíteni. E reményeket táplálja, hogy „nincs olyan nap a minisztériumban, amikor a legnagyobb világcégek közül valamelyik ne érdeklődne Magyarország iránt”.
A magyar gazdaság jövőjét a következő évre prognosztizált 3 százalékos növekedéssel számoló nyugat-európai piac fogja meghatározni, ugyanis a hazai export 72 százaléka az Európai Unióba irányul - mondta Chikán. A mostani világválság egyébként „a felhőtlen globalizáció korszakának végét jelenti” - véli a miniszter. Eddig a világgazdaság sikeresen fel tudott lépni egy helyi probléma megoldása érdekében, most azonban „egy - a belgáéval egyenlő méretű orosz gazdaság - kritikus befolyást tud gyakorolni a világra”.