Vissza a tartalomjegyzékhez

VARGA PÉTER
Gabonakörök

A hazai gabonatermelők eddig biztosan számíthattak a környező országok piacaira. Az átlagosnak nevezhető 4,5-5 millió tonnás búza és 5 millió tonna kukoricatermés közel felét exportra termelik a gazdálkodók. Amikor az elmúlt évben elvetették a most problémát okozó búzát és kukoricát, az érvényben lévő nemzetközi szerződések arról biztosították a termelőket, hogy kormányközi szerződések támogatják a kiszállításokat. A betakarításra a helyzet azonban drámaian megváltozott. Ezt tekintjük most át.

Horvátországban a kormány július 24-i ülésén hozott határozatot a búza, a búzaliszt és más búzakészítmények importtilalmának megváltoztatásáról. Mivel Horvátországban az idei búzatermés igen jó volt, a hazai termés elfogyasztása és értékesítése után várható csak az importtilalmak feloldása. A beviteli korlátozás ellen a Gazdasági Minisztérium többször tiltakozott. Eredménytelenül.
Szerbiában jelenleg nincs érvényben beviteli korlátozásra vonatkozó rendelet, ide szabadon lehet a búzát és kukoricát exportálni.
Jugoszláviában az idén 3,2 millió tonna minőségi búza termett, tehát kiváló minőségű és mennyiségű a termés. A jelenlegi információk szerint közel 1 millió tonnát exportálni szándékoznak. Importkorlátozást nem vezettek be, az importőrnek csak egy 1994. évi rendelet alapján kell illetéket fizetnie. Az érvényben lévő illeték és vám mértéke a számlaérték 27 százaléka, ami azt jelenti, hogy a világpiaci árakat figyelembe véve kevés az esély a magyar búza importjára.
Romániában a kormány augusztus 15-én emelte fel a magyar búza és liszt vámját. A korábbi 15 százalék helyett a vámokat a búza esetében 25 százalék, a liszt esetében 45 százalékra emelték. A magyar búza és liszt bevitelétől való félelmet az idáig importált 17 ezer tonna étkezési búza nem teszi indokolttá. A Romániában évente megtermelt mintegy 5 millió tonna búzából, kb. 4,5 millió tonnát használnak fel. Mivel a hazai termelőket nem támogatják, a román búza drága, és kevés az igazán jó minőségű, javító búza. Az augusztus folyamán tartott prágai agrárminiszteri találkozón, ahol hazánkat dr. Torgyán József miniszter képviselte, a román importkorlátozás téma volt, de érdemi megoldás az ügyben nem született.
Lengyelország még ez év január 1-én visszavonta a CEFTA megállapodásban aláírt kukoricára szóló beviteli kedvezményt. A búza bevitelére a lengyel termelők nyomásának hatására küszöbárat vezetett be. Ez jelenleg 160 dollár, amelytől 10 százalékos eltérést engedélyez. Ez az ár a világpiaci árakat figyelembe véve lehetetlenné teszi a Lengyelországba irányuló búza exportot. A kukorica exportjának témájában minisztériumi szintű tárgyalások folynak. Idén eddig 50 ezer tonna kukoricát sikerült Lengyelországban eladni, és további 120 ezer tonnára kért Magyarország beviteli kvótát. Az ügyben az augusztusi CEFTA tárgyaláson még nem sikerült előrelépni. A lengyelek nem tekintenek el a mintegy 30 százalékos vámtól sem, amely ellentétes az érvényben lévő CEFTA megállapodásokkal.
Szlovákiában a jó búzatermésre hivatkozva az elmúlt hónapban 70 százalékos védővámot vezettek be az import búzára. Ez a lépés szintén ellentétes a CEFTA megállapodásokkal.
A fentiek érzékenyen érintik a búzatermelőket, mert a hazai készletből 2 millió tonnát mindenképpen ki kell vinni az országból, hiszen itthon nem lehet felhasználni. A CEFTA megállapodás alapján kötött kétoldalú szerződésekben ezt a magyar igényt a környező országok is elismerték. Magyarország az elmúlt években maradéktalanul betartotta a CEFTA megállapodás keretében aláírt szerződéseket, számítva arra, hogy a többi tagállam is hasonlóan fog cselekedni. Sajnos az idei tapasztalatok nem ezt mutatják. Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozataiban már jelezte, a kormány lépéseket tervez, hogy a CEFTA megállapodásokban vállalt kötelezettségeknek érvényt szerezzen. Alighanem erre kényszerítik a búzatermelők is, akik szeptember 18-ára országos tanácskozást terveznek Békéscsabára. Előzetes információk szerint demonstrációt előkészítő bizottságot is alakítanak.