Vissza a tartalomjegyzékhez


NÉHÁNY SORBAN

Orbán Viktor a Vatikánban

A Vatikánba utazott csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök és családja. A kormányfő kíséretében van Martonyi János külügyminiszter és Hámori József, a nemzeti kulturális örökség minisztere. II. János Pál pápa pompás castelgandolfói nyári rezidenciáján pénteken fogadja magánmeghallgatáson Orbán Viktort. A magyar kormányfő ezt követően megbeszélést folytat Angelo Sodano bíborossal, a Vatikán államtitkárával, és szűk körű ebéd keretében találkozik Romano Prodi olasz kormányfővel. (MTI)


Pert nyert a kizárt fideszes

A Fidesz - Magyar Polgári Párt, időközben feloszlatott nagykanizsai szervezetének volt elnöke első fokon megnyerte azt a polgári pert, amelyet a pártból való kizárása miatt indított - mondta a Fővárosi Bíróság csütörtöki, nem jogerős ítéletéről Strasszer Tibor ügyvéd, a felperes jogi képviselője a határozathirdetést követően. Péter Józsefet ez év március 8-án zárta ki a párt tagjai sorából a Fidesz országos választmánya. A perben első fokon eljárt bíróság a testület határozatát - elsősorban formai okból - hatályon kívül helyezte, ugyanis az több ponton is a Fidesz alapszabályába ütközött. Az ügy előzménye, hogy a parlamenti választások előtt az MDF helyi képviselőjelöltje 200 ezer forintot juttatott a Fidesz nagykanizsai csoportjának, miután kampányának támogatására ígéretet kapott a szervezet tagjaitól. Az összeg később - a Fidesz Zala megyei választmányának intézkedése nyomán - hiánytalanul visszakerült az MDF-es országgyűlési képviselőjelölthöz. (MTI)


Független borsodi kisgazdák

Tovább tart a kisgazda viszály Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A nyáron a pártból kizárt Osztroha Bertalan megyei elnök vezetésével Független Borsodi Kisgazdák néven új egyesület alakult, amely indul az őszi önkormányzati választásokon. Osztroha Bertalan az FKgP májusi országos nagyválasztmányi ülésén Torgyán József pártelnök megbuktatására készült. Ez idő tájt hívtak össze az országos központ kezdeményezésére Miskolcon egy kisgazda nagygyűlést, amely - az FKGP országos vezetősége két tagjának jelenlétében - a megyei szervezet tisztújító nagyválasztmányává alakult, s a testület Berta Bélát választotta új elnöknek Osztroha helyett.
A választásokon induló Független Borsodi Kisgazdák elnevezésű szervezetet nem pártként, hanem egyesületként jegyeztették be. Elsősorban azért, mert tagjai továbbra is kisgazdáknak tekintik magukat, pártjuknak pedig a Torgyán József vezette FKGP-t - szögezték le. Osztroha Bertalan szerint a mintegy hétezres borsodi kisgazda-tagság 90-95 százaléka mögöttük áll. Ennek tudatában hamarosan felveszik a kapcsolatot az FKGP országos központjával is. (MTI)


Torgyán kontra Rádió

A Független Kisgazdapárt levélben fordult a Magyar Rádió elnökéhez, amelyben sérelmezték, hogy a Torgyán József vidékfejlesztési miniszter tájékoztatójáról készült tudósítás nem hangzott el a Déli Krónikában. Torgyán József úgy fogalmazott: a Krónika szerkesztősége kicenzúrázta nyilatkozatát, pedig az interjú kedvéért a tájékoztatót is megszakították. Erre reagálva a Kossuth Rádió adófőszerkesztője elmondta: az FKGP elnökségi üléséről készült tudósítást későn kapta meg a Déli Krónika, ezért a szerkesztő úgy döntött, hogy további információkkal, interjúval együtt a későbbi krónikákban szerkeszti adásba. (MTI)