Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Ferencvárosi ki mit mond

Parázs vita van kialakulóban a ferencvárosi Roma Kisebbségi Önkormányzat és az Amaro Drom roma havilap között. Történt, hogy a lap - a kisebbségi önkormányzat határozott állítása szerint - teljesen alaptalan információkat jelentetett meg az említett testületről. A lap viszont egy véletlenszerűen meginterjúvolt alanytól idéz, miszerint az ügyfeleket a IX. kerületi Roma Kisebbségi Önkormányzatnál semmibe veszik. Az interjúalany közben kiadott egy tiltakozó nyilatkozatot a cikkel szemben. Az újságíró viszont azt vette megrökönyödve tudomásul, hogy írását lejáratásként értékelték a IX. kerületiek.

Az Amaro Drom című roma havilap Választások rovatában megjelent cikk Budapest több kerületében az utca emberét kérdezte meg, hogyan látja roma önkormányzatának működését. A IX. kerület is szóba kerül az írásban, melyről Orsós János 36 éves rokkantnyugdíjas lesújtó véleményt fogalmaz meg, miszerint „szinte meg sem hallgatják az embert, nem segítenek még a beadványokat megfogalmazni sem”. Kovács Árpád és Csorba László a IX. kerületi Roma Önkormányzat vezetője és helyettese teljes felháborodással olvasták a beszámolót. „Négy év szorgalmas munkáját ennyiben és így értékelni számunkra elfogadhatatlan”- mondták lapunknak.
Kovács lapunknak elmondta: az elmúlt négy év alatt összesen 190 családot segítettek lakáshoz, évente 150-200 gyereket üdültetnek az önkormányzat pénzén. Drogellenes klubot tartanak fenn, emellett kulturális roma rendezvényeket szerveztek, s jelenleg is 40-50 család folyamatosan ügyfelük. Komoly tartozásokat rendeztek el rászorulóknak, mindezt javarészt „kijárt ” pénzekből. Hiszen a kisebbségi önkormányzat összesen 300 ezer forint támogatást kap évente. Egy kollégájuk folyamatosan segít az ügyfeleknek beadványaik és hivatalos leveleik megfogalmazásában. Az önkormányzati vezető szerint a rovat egy ellenük indított szándékos negatív kampány eszköze. Orsós János - az „utca embere”- közben kiadott egy nyilatkozatot, melyben határozottan állítja: „a cikk teljesen elferdíti az általam elmondottakat, hiszen a IX. kerületi Roma Kisebbségi Önkormányzat segítő szándékú munkájával meg vagyok elégedve”- majd szóban hozzátette - „mikor elolvastam a cikket, azt hittem, nem jól látok.”
Gyöngyösi Anikó az Amaro Drom munkatársa, a cikk szerzője lapunknak elmondta, hogy egyáltalán nem volt szándékában lejáratni a IX. kerületieket, akiknek a munkáját egyébként nagyra értékeli. Orsós - akit teljesen véletlenszerűen választottak ki megkérdezésre - nyilatkozatát Gyöngyösi készséggel felülvizsgálja, és szükség esetén kész helyreigazítást közölni a következő lapszámban. Csorba erre reagálva megjegyezte, hogy a kérdéses írásban nyilatkozó emberek mind kapcsolatban vannak az újság mögött levő Roma Parlamenttel, mely szervezet jelölteket indít az önkormányzati választásokon. Mivel Csorbáék függetlenként indulnak, nem tartják kizártnak továbbra sem, hogy valójában lejáratásról van szó, ezért nem számítanak megfelelő orvoslatra sem.