Vissza a tartalomjegyzékhez

DUDÁS ZSUZSANNA
3,6 milliárdról rendelkeztek az adófizetők

Az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal megkezdte a személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról szóló nyilatkozatok feldolgozását. A beérkezett nyilatkozatok száma 1 millió 931 ezer darab volt. A feldolgozás jelenlegi szakaszában 1 millió 683 ezer nyilatkozat tekinthető érvényesnek, 248 ezer pedig érvénytelen, ebből 107 ezer azért, mert 100 forint alatti összegről rendelkezik. Az adófizetők közül 4,5 millióan rendelkezhettek adójuk 1+1 százalékáról, azonban csak minden harmadik, azaz mindössze 1 millió 350 ezer 224 adófizető élt ezzel a lehetőséggel. 3,6 milliárd forintnyi összeg került felajánlásra 16 ezer 350 megjelölt kedvezményezett részére, amelyből 55 egyház. Ha minden jogosult rendelkezett volna a maga egy százalékáról, akkor kétszer ötmilliárdot meghaladó összeget utalhatott volna vissza az APEH.
Kovács János, az APEH osztályvezetője tájékoztatta a Heteket: a feldolgozás már abba a fázisba jutott, hogy a napokban elkezdődik a kiutalás a civil szervezetek részére. Egyébként a társadalmi szervezetek legkésőbb október 28-ig juthatnak hozzá pénzükhöz, míg az egyházaknak 1999. január 10-ig kell várniuk a pénzükre. Az egyházak részére történt felajánlások ugyanis az 1999. évi költségvetést terhelik.
A pénzügyminisztériumnak eljuttatott közbülső jelentés adatai alapján összesen kilenc olyan szervezet van - ebből négy egyház -, amelynél a felajánlás összege meghaladja a 20 millió forintot. További 4891 szervezetnek 10 ezer vagy annál kevesebb forintot ajánlottak fel. A felhasználásról egy év múlva kell majd számot adni újsághirdetés vagy sajtóközlemény formájában. Emiatt - ha az egyéb hirdetéseket is nézzük - 5-6 ezer forint el is megy majd szervezetenként a sajtóhirdetésekre, tehát számítani lehet arra Kovács János szerint, hogy a 10 ezer forint alattiak körében sokan nem fogják kérni pénzüket a költségekre való tekintettel, annak ellenére, hogy a törvényben előírt feltételnek eleget tettek.