Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEFOGLALÓ
Bonyodalom a lex Pokol körül

„A törvényjavaslat támadás a szabad véleménynyilvánítás Alkotmányban biztosított joga ellen”- értékelte Pokol Béla indítványát a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) közleménye. Az alkotmányügyi bizottság kisgazda elnökének javaslatát az ellenzék is kifogásolja. Vastagh Pál, az MSZP frakcióvezető-helyettese az ügyben tartott sajtótájékoztatón kifejtette: az előterjesztés veszélyeztetné a sajtó függetlenségét és szabadságát.

Pokol Béla módosító indítványa a Ptk. sajtó-helyreigazításra vonatkozó passzusait változtatná meg. Ötletét az ellenzéki politikusok máris elnevezték Lex-Pokolnak. A hatályos szabályozás szerint helyreigazítást valótlan tények közlése esetén lehet követelni. A javaslat ezt a jogot kívánja biztosítani a „társadalmilag hátrányosnak tekintett vélemény és értékelés” érintetteinek is. A kormánypárti politikusok úgy vélik erre a „vélemény-monopólium” miatt van szükség.
Az indítványt a kormánypártok és a MIÉP támogatásával az alkotmányügyi bizottság tárgysorozatába vette. Répássy Róbert fideszes képviselő lapunknak elmondta: a tárgysorozatba vétel megszavazása részükről nem jelent értékítéletet. Amíg nem látták a végső változatot, addig nem kívánják az előterjesztést tartalmilag vizsgálni. A javaslat azonban formailag megfelelő, és a probléma nagy nyilvánosság előtti megvitatását a Fidesz - MPP is fontosnak tartja. A tárgysorozatba vétel egyébként sem jelenti azt, hogy a javaslatot a Tisztelt Ház tárgyalni fogja, hiszen erről a Házbizottságnak kell döntenie - jelentette ki a képviselő.
Az Alkotmányügyi Bizottság ülésén Hack Péter az SZDSZ nevében vitába szállt azzal, hogy a jogászokból álló testületnek arról kellene állást foglalnia, van-e hazánkban vélemény-monopólium vagy sem. Szerinte a parlamenti bizottságokban a kormánypártok többségi döntése, tehát „vélemény-monopóliuma” érvényesül, és így nem igazán kompetensek egy tudományosan vizsgálható kérdés eldöntésében. Hack szerint a Bizottságnak arról kell döntenie, hogy jogi értelemben megvannak-e az országgyűlési vita feltételei. Az SZDSZ szerint a javaslat sérti a sajtószabadság, a véleménynyilvánítás szabadságának alkotmányos elvei mellett a tulajdonosok alkotmányos jogait is. Elfogadása esetén a bíróságok szerkesztenék a lapokat, a tv-, és rádióműsorokat, nekik kellene eldönteni, hogy mi a „társadalmilag hátrányos vélemény” és mi nem. A kérdés megítélése egyébként nem csak a pártokat, hanem az újságíró társadalmat is megosztja. A Magyar Újságíró Közösség, a Sajtószakszervezet, a Katolikus Újságírók Szövetsége és az MTV hírtanácsának képviselői néhány módosítással elfogadhatónak tartanák a szöveget, közölte Pokol Béla az MTI-vel.
Az ellenzék alkotmányossági aggályai mellett felhívta a figyelmet arra is, hogy Pokol képviselő nem a kétharmados sajtótörvényt kívánja módosítani - ami az ellenzék nélkül nem lehetséges -, hanem az egyszerű többséggel módosítható Ptk-t. Szakmai okokból az igazságügyi tárca is kifogásokat fogalmazott meg, véleményük szerint helyesebb lenne a kérdést a Ptk. - jövő évre tervezett - átfogó módosításával együtt rendezni.
A MÚOSZ Elnökségének közleménye szerint a javaslat egy újabb kísérlet arra, hogy a „politikusok nyíltan beleavatkozzanak a sajtó napi ügyeibe”. Mint ismeretes, múlt héten Várhelyi András - szintén FKGP - tett javaslatot a Beszéljük meg! című rádióműsornak a közszolgálati rádió adásaiból való kiiktatására. A politikus úgy érvelt: az élő riportműsor „közízlést romboló, torzan egyoldalú és dezinformáló”. Agárdi Péter, a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumának elnöke az MTI-nek adott nyilatkozatában visszautasította Várhelyi felvetését, véleménye szerint ezzel a képviselő, megsértve a médiatörvényt, be kíván avatkozni a műsorszerkesztésbe.