Vissza a tartalomjegyzékhez

SZAKONYI DÁVID
Perre per

Nem a szolgálati törvénynek megfelelően zajlik a szolgálatot teljesítő rendőrök bérezése - állítja Fábián Ágota, a Független Rendőr Szakszervezet titkára, akinek tudomása szerint több mint félmilliárdot „hiteleznek” ilyen módon a dolgozók a rendőrségnek. Jenei Zoltán az ORFK gazdasági igazgatója elmondása szerint nem a költségvetés szűkössége, hanem az eltérő jogértelmezés okozta a problémát.

A bérekkel kapcsolatos problémákat a költségvetési finanszírozás szűkössége váltotta ki, a kevés pénzből ugyanis nem tudtak minden járandóságot kifizetni. Ezért minden tartozást bírósági perrel kellett megszerezni a szolgálati panasz beadása és annak elutasítása után - mondta Fábián Ágota. Jelenleg jelentősebb hátralék kifizetésére várnak azok, akik szabadidejükben teljesítettek szolgálatot. Őket ugyanis kiemelt fizetés illetné meg az FRSZ értelmezésében a szolgálati törvény szerint. „A nyilvánosság eszközével szeretnénk kimozdítani a felelősöket, hogy ne kelljen minden egyes járandóságot perrel megszereznünk. Nem szeretnénk 28 ezer pert végigjátszani” - mondta Fábián.
Jenei Zoltán, az Országos Rendőr-főkapitányság gazdasági igazgatója szerint szó sincs költségvetési szűkösségről, pusztán az ORFK másként értelmezte az 1996-os szolgálati törvényt, mint a szakszervezet. „Ha beigazolódik, hogy a mi értelmezésünk nem helyénvaló, készek vagyunk visszamenőlegesen is megfizetni minden ebből adódó tartozásunkat az érintetteknek”- szögezte le Jenei. „A dolgozókat kétséget kizáróan megilleti az az összeg, amit a törvény meghatároz” - tette hozzá.
Fábián ezzel szemben azzal érvel, hogy ötből öt ilyen pert nyert már meg a szakszervezet. Elmondta továbbá: valószínű, hogy nehéz beismerni, főleg a nyilvánosság előtt, hogy nincs elég pénze a rendőrségnek. Éppen ezért kívánta az FRSZ felhívni a döntéshozók figyelmét a költségvetési javaslat benyújtása előtt erre a jelenségre.