Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN
Kengurukat kergetők

Az utóbbi napokban Németország hatóságainak szinte több munkát adtak a kenguruk, mint az emberek. Hetek óta hajkurásznak egy mindössze 80 centiméteres kengurut, amelyik az ország északi részén, Bad Pyrmontban szökött meg az állatkertből. A helyszíntől 250 kilométerre, Erkelenz városában viszont egy másik, háromnapos hajsza végén „letartóztatott” kenguruval voltak elfoglalva a rendőrök. A Reuters jelentése szerint némi zavart keltett az erkelenzi kenguru esetében, hogy elfogásakor a rendőrök megkönnyebbülten dőltek hátra székükben, gondolván, hogy a Bad Pyrmont-i szökevényt csípték fülön, ám hamar kiderült, hogy akármilyen ügyesen ugrál is, egy 80 centis példány nem tehetett meg ekkora távolságot. Így az elfogással nem ért véget a feladat: a pyrmonti szökevényt tovább keresik, míg az erkelenzi állat esetében most az kutatják, honnan kerülhetett a szabadba. (MTI)


Büntetendő torta evés

Úgy látszik, Oroszországban nem lehet bizonyos süteményeket fogyasztani. Egy moszkvai galéria tulajdonosát a minap ügyészek kérdezték meg arról, hogy milyen megfontolásból szolgáltak fel egy a Vlagyimir Iljics Lenint ábrázoló, életnagyságú tortát egy a galéria által szervezett kiállításon a vendégeknek és a műkritikusoknak. Ahogy azt a Moscow Times jelentette Szergej Taraborovnak, ügyészi kihallgatáson kellett részt vennie, miután a kommunista párt húsz parlamenti képviselője panaszkodott, hogy a tortaevéssel súlyosan megsértették a törvényt, és sérelem érte az orosz nemzet nagy alakjait. Taraborov elmondta, hogy a torta, amit egy Jurij Sabelnyikov nevű szobrász készített, a XX. század végét volt hivatott szimbolizálni. Lenin pedig e század kulcsfigurája, a Szovjetunió alapítója volt. A művész megtagadta a nyomozásban való részvételt. (MTI)


Víz a Holdon?

Lehet, hogy tíz milliárd tonnányi vizet rejt a Hold két pólusa jég formájában - állítják amerikai tudósok legfrissebb adatelemzéseik alapján. A korábbi becslések tizedennyi vízről szóltak. A jég fél-két méter mélyen rejtőzik a Hold felszíne alatt. Az AP jelentése szerint Alan Binder, az amerikai holdkutatás egyik vezető tudósa elmondta, hogy legalább egymilliárd tonna víz van a Holdon, s ennek révén az emberiség jóval könnyebben alakíthatna ki kolóniát Földünk kísérőjén, mint korábban gondolták. Emellett a vizet hidrogénre és oxigénre bontva, rakétaüzemanyag is nyerhető, s így indítóközpontot is létre lehetne hozni - tette hozzá a tudós. A Hold gravitációja jóval kisebb, mint a Földé, s ennek köszönhetően a Holdról kevesebb energiát emésztene fel a rakéták kijuttatása az űr távolabbi részeibe. (MTI)


Babamentő rendőr

Életre-halálra szóló rögbimutatvány révén mentette meg egy rendőr egy 21 hónapos kisfiú életét Angliában. A gyermek kizuhant egy épület harmadik emeleti ablakából, de szerencsére észrevette egy rendőr, és lélekszakadva odarohant, hogy elkapja. A kicsi a 11 méteres zuhanás után nagy erővel csapódott a rendőr karjaiba, majd az kiejtette a kezéből a babát. A rendőrnek azonban sikerült annyira lefékeznie az esést, hogy a gyermek élve megúszta a kalandot. A kórház szerint állapota stabil. A Reuters jelentése szerint a rendőr nem sérült meg, de élete legdrámaibb pillanatait élte át, amíg a járdán landolt gyermek fel nem nyitotta szemét, és el nem kezdte sírva jelezni, hogy él. (MTI)