Különösen ilyenkor, ősz elején érdemes étrendünkbe gyakrabban beilleszteni a
padlizsánt, más néven törökparadicsomot vagy tojásgyümölcsöt. A mostani idényben
100 Ft körüli összeget kérnek kilójáért a piacokon. Érdekes tudnivaló, hogy ennek
a Kelet-Indiából származó zöldségnövénynek a lilásfekete vagy fehér színű
szivacsos bogyótermése néhol 1 kg-ra is megnő. Afrikától Indiáig mindenhol
megtalálható ez a könnyű, tápláló zöldségfajta, de Európában, így
Magyarországon is termesztik. Különösen a balkáni országokban, valamint az olasz és
francia konyhában készítik el szívesen a törökparadicsomot. Sütésre, főzésre
akkor a legalkalmasabb, amikor még egészen kemény, mert ha megpuhul, akkor már
rendszerint keserű. Elkészítési módja rendkívül változatos, hiszen rántható,
tölthető és többféle rakott változata is ismert. Ízelítőül ajánljuk az alábbi
pástétom-receptet.
Padlizsán-pástétom
Hozzávalók:
2 közepes padlizsán, só, őrölt bors, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 cikk
fokhagyma, 1 dl olívaolaj, 1 evőkanál borecet (vagy citrom), bazsalikomlevél
A padlizsánt parázson vagy sütőben addig sütjük (kb. 30 perc), míg héját
könnyen le nem tudjuk húzni. Húsát összetörjük, sóval, borssal, reszelt
vöröshagymával és zúzott fokhagymával simára keverjük. Állandó kevergetés
mellett cseppenként hozzáadjuk az olajat, ecettel (vagy citrommal), esetleg
bazsalikommal ízesítjük. Hidegen tálaljuk pirított kenyérrel, karikára vágott
zöldpaprikával, paradicsommal, de halételek körítéseként is kiváló.