Vissza a tartalomjegyzékhez


Ízvilág
Szezonja van a padlizsánnak

Különösen ilyenkor, ősz elején érdemes étrendünkbe gyakrabban beilleszteni a padlizsánt, más néven törökparadicsomot vagy tojásgyümölcsöt. A mostani idényben 100 Ft körüli összeget kérnek kilójáért a piacokon. Érdekes tudnivaló, hogy ennek a Kelet-Indiából származó zöldségnövénynek a lilásfekete vagy fehér színű szivacsos bogyótermése néhol 1 kg-ra is megnő. Afrikától Indiáig mindenhol megtalálható ez a könnyű, tápláló zöldségfajta, de Európában, így Magyarországon is termesztik. Különösen a balkáni országokban, valamint az olasz és francia konyhában készítik el szívesen a törökparadicsomot. Sütésre, főzésre akkor a legalkalmasabb, amikor még egészen kemény, mert ha megpuhul, akkor már rendszerint keserű. Elkészítési módja rendkívül változatos, hiszen rántható, tölthető és többféle rakott változata is ismert. Ízelítőül ajánljuk az alábbi pástétom-receptet.

Padlizsán-pástétom

Hozzávalók:
2 közepes padlizsán, só, őrölt bors, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 cikk fokhagyma, 1 dl olívaolaj, 1 evőkanál borecet (vagy citrom), bazsalikomlevél

A padlizsánt parázson vagy sütőben addig sütjük (kb. 30 perc), míg héját könnyen le nem tudjuk húzni. Húsát összetörjük, sóval, borssal, reszelt vöröshagymával és zúzott fokhagymával simára keverjük. Állandó kevergetés mellett cseppenként hozzáadjuk az olajat, ecettel (vagy citrommal), esetleg bazsalikommal ízesítjük. Hidegen tálaljuk pirított kenyérrel, karikára vágott zöldpaprikával, paradicsommal, de halételek körítéseként is kiváló.