Vissza a tartalomjegyzékhez

ABONYI ORSOLYA
Hova megy az indián nyáron

Itt van az ősz, itt van újra” ... és a család még nem nyaralt. Hogyan tudjuk kihasználni az esetlegesen fennmaradt szabadságunkat úgy, hogy az pihentető, érdekes és nem utolsó sorban anyagilag is megfelelő legyen?
Az őszi utószezonos nyaralások kitűnően alkalmasak az ilyen jellegű igények kielégítésére, ugyanis amellett, hogy olcsóbbak a főszezonban kínáltaknál, a felkeresett helyek fő/m˛ aránya is lényegesen jobb a nyárinál. Ez nagyban elősegíti az inkább nyugalomra, mint tömegjelenetekre vágyó, a városi forgatagból elkívánkozó ember pihenését.
A kora ősz alkalmas lehet a tóparti pihenésre is, de a hegyvidéki utak és a gyógyfürdők látogatása talán még jellegzetesebb programja az indián nyárnak.
Az IBUSZ munkatársai szerint a legkeresettebb helyek ilyenkor Nyugat-Magyarország, az Északi-középhegység, ezen belül is a Mátra, valamint a gyógyvizek környéke. Ez utóbbi utaknál a nyugdíjasoknak kedvezményeket is tudnak biztosítani, és számos út esetében a gyerekek ingyenesen, illetve lényegesen olcsóbban szállásolhatók el. A főszezonnal összehasonlítva az iroda őszi útjai általában 20-30 százalékkal kerülnek kevesebbe.
A külföldi utak tekintetében a Budapest Tourist kínálata a környező országoktól kezdve a mediterrán vidékeken át egészen a tengerentúlig terjed. Ezeknél az utaknál ugyan nincs áresés, de viszonylag olcsóak, és itt is van lehetőség különböző kedvező szolgáltatások igénybevételére, úgymint ingyenes transzfer (a repülőtértől háztól házig oda-vissza történő szállítás), szafari programok stb.
A Hunguest Travel információja szerint általában kevesebben veszik igénybe a kései utakat, őszre már lecsillapodik a roham. Az iroda egyik ajánlata az üdülési csekk, amit régebben a munkáltatón keresztül - most már azonban egyénileg is - a jövedelem alapján meghatározott sávos rendszerben lehet igénybe venni. A „last minute” utakkal kapcsolatosan annyit érdemes megjegyezni, hogy ezeket az utakat - nevükkel egyezően - valóban csak az utolsó pillanatban lehet elcsípni, így aki erre számít, annak ugrásra készen kell állnia. Az utazási irodák ugyanis nem szerveznek célirányosan ilyen nyaralásokat, ezek feltételeit egy spontán felmerülő visszalépés teremti meg. Ha tehát ilyesmit tervezünk, a csomagolásra és egyéb előkészületekre 3-4 napnál több idő aligha áll rendelkezésre.
Az őszi jó idő kiválóan alkalmas még kastélyok, kúriák, vadászházak meglátogatására, továbbá városnézésre, múzeumlátogatásra is. A falusi turizmus fő idénye a nyár, ősszel már kevésbé keresettek a vidéki lankák, de valamelyik kis falu határában egy igazi gesztenyeszedés sem kínálkozik utolsó élménynek.