Vissza a tartalomjegyzékhez


Interjú Roberto Baggióval

Roberto Baggio kiemelkedő egyénisége a kilencvenes évek olasz labdarúgásának. Játszott Itália három legnagyobb klubjában, három vébén vett részt, valamennyin gólt is szerzett. Ám a ’94-esen az ő elhibázott büntetőjével vesztették el a döntőt. Ezután úgy tűnt, elmúltak az ő évei, ám végül kapott az élettől még egy nagy lehetőséget, a világ egyik legjobb csapatában, az Internazionaléban játszhat. Baggióval a World Soccer készített intejút.


Roberto Baggio. Jó kilátások

- Te vagy az első olasz, aki három vébén is gólt tudott rúgni. Hogy könyvelted el ezt?
- Nagyon büszke vagyok. Összesen nyolc gólt szereztem. Igaz, reménykedtem abban, hogy sikerül majd megelőzni Paolo Rossi kilenc gólos rekordját. Ez elúszott, tehát a következő célom: megdönteni Gigi Riva 35 gólját a válogatottban. Én jelenleg 26-nál tartok.
- Ezek szerint számodra vége a vébéknek?
- A három világbajnokságon, amelyen játszottam mindig tizenegyesekkel vesztettünk. Nekem ennyi elég volt. Nem szerepelek több vébén, még ha hívnának sem.
- Milyen volt az éjszakád a kiesés után?
- Nem aludtam. Szomorú és depressziós voltam.
- Sokan azt mondták, hogyha te kezdő lettél volna a franciák ellen, nyertetek volna...
- Mások szerint, ha Del Piero pályán maradt volna, belőhette volna a győztes gólt. És akkor ő lett volna a hős. Ám nem volt szerencséje, nem tudta megszerezni első gólját a tornán, amely pedig megnyugtathatta volna. Egyébként hasonló történt velem is négy évvel ezelőtt. Semmi nem jött össze, aztán egyszer csak betaláltam, és minden megváltozott. Del Piero karriere sem omlott össze. Meg van benne az adottság, hogy egy hosszú pályát fusson be. Különben is, aki nem játszott még vébén, nem is tudhatja, milyen feszültség, nyomás nehezedik a sztárokra.
- Ő emellett elbukta a Bajnokok Ligája döntőjét is...
- Nem lehet mindent megnyerni, nem számít milyen jó vagy.
- Mit mondtál DiBiagiónak, miután kihagyta a büntetőjét, amivel kiestetek?
- Tudtam, hogy mit érzett. Azt mondtam neki: büszke lehetsz arra, hogy éreztél még magadban annyi erőt és bátorságot, hogy egy kétórás ütközet után elvállald ezt a büntetőt.
- Egyébként elég furcsa egy olyan kaliberű játékost, mint te a kispadon látni.
- Ez nem idegesített. Mellesleg mindig is úgy edzek, mintha stabil kezdő lennék. Így lehetek valóban bevetésre készen.
- Mit rontott el a válogatott a kiesés előtt?
- Futballista vagyok és nem kritikus. Ne kérj arra, hogy elemezzem a helyzetet. Egyébként is, miután kiestünk, az egésznek vége lett számomra. Utána már nem is érdekelt, mi történik a tornán. A döntőt is csak 2-0-ig hallgattam. Éppen Argentínában voltam. El akartam vonulni az egésztől..., a futball elől.
- Szerinted mi történt Ronaldóval?
- Az általam már említett nyomást nem bírta feldolgozni. Sok volt ez már számára. Én is átmentem már hasonlókon. Mostantól kezdve csapattársak vagyunk, bár szerintem nem tudnék sok mindent megosztani vele, hiszen mindenkinek sajátosan kell túltennie magát az efféléken. Nekem a buddhizmus adott erőt, hogy legyőzhessem a nyomást, de ez én vagyok. Egyébként Ronaldo még csak 21 éves, szinte még gyerek.
- Ronaldo és Baggio. Az Inter álompárosa lehet?
- Papíron az, persze ezt eredményekkel tudjuk majd igazolni.
- Meccs közben el tudod-e majd látni elegendő labdával?
- Azért várjuk csak meg, hogy egy kicsit összeszokjunk. Idáig még nem találkoztam vele. Mindenesetre azt gondolom, nem lesz nehéz megjátszani. Ronaldo fantasztikus játékos, minden, amit meg kell tenned, az az, hogy odaadod neki a labdát.
- Idén ki rúgja az Interben a tizenegyeseket? Tavaly Ronaldo rúgta.
- Valószínűleg idén is ő lesz az. Nem érzem, hogy változtatni kéne ezen.
- Egy poszton játszol a francia Djorkaeffel. Képesek lesztek-e majd egymás mellett játszani?
- Akárhol jártam, mindig felmerültek hasonló kérdések. Nem azért igazoltam az Interbe, hogy a dolgokat a feje tetejére állítsam, mellesleg Djorkaeff még két évig az Interé.
- Mit tudsz tenni a csapatodért?
- Segíteni a támadást, gólpasszt adni a többieknek.
- Neked mindig is volt egy „szeretem-utálom” kapcsolatod az edzőiddel. Nem igaz?
- Soha nem akartam konfliktusokat létrehozni. Ám sok edző - persze tisztelet a kivételnek - problémás és irigy. Látták azt, hogy én vagyok a reflektorfényben, és ezt nem tudták megemészteni. Azon gondolkodtak, hogyan válhatnának főszereplővé.
- Az Inter ’89 óta nem nyert bajnokságot. Te pedig nem nyertél Bajnokok Ligáját...
- Ez az egyik, ami miatt most itt vagyok. Kemény dió vagyok, ha valamit akarok, abba mindenemet beleadom.
- Jövőre tehát mindent megnyertek?
- Miért is ne? Az elvárások jogosak.
- Milyen érzés 32 évesen ilyen kaliberű csapatba igazolni?
- Várjál! Még csak 31 és fél vagyok, úgyhogy csak finoman az évekkel! Komolyra fordítva a szót, számomra ez egy óriási siker. Egy évvel ezelőtt, amikor a Bolognába igazoltam, mindenki azt mondta nekem, ez egy remek klub, ahol nyugisan befejezhetem a pályafutásomat. Aztán rúgtam 22 gólt, kiutaztam a vébére. Az pedig, hogy leigazolt az Internazionale, azt jelenti, hogy nem csináltam rosszul a dolgokat, máskülönben a klub elnökének, Massimo Morattinak nem szúrtam volna szemet. A pályafutásom során az Inter jelenti számomra az utolsó nagy kalandot.
- Már három évvel ezelőtt is csatlakozhattál volna az Interhez, de te mégis az AC Milant választottad...
- Amikor az ember valamit eldönt, akkor azt gondolja, biztos, hogy a jót választotta.
- Pedig télen is elutasítottad a lombard klub ajánlatát.
- Nem fordíthattam volna hátat annak a 25 000 bolognainak, aki miattam vett bérletet a mérkőzésekre. Túl sok mindennel tartoztam a csapatnak, valamint az elnöknek, Gazzoninak és a városnak.
- Érdekes, az emberek mindig melletted vannak, szeretnek. Miért?
- Szerintem ez azért van, mert ők is tudják, miken kellett keresztülmennem, mennyi sérüléssel kellett megküzdenem, már a karrierem legelején is.
- Olaszországnak új kapitánya van Dino Zoff személyében. Reménykedsz-e abban, hogy ott lehetsz a 2000-es Eb-n?
- Még soha nem játszottam a kontinens viadalán, nagyon szeretnék ott lenni a belga-holland Eb-n.
- Zoff elődje, Cesare Maldini nem értette, miért rúgták ki. Te mit mondasz?
- Ha ő nem értette, miért pont én tudnám?
- Végül pedig mit ígérsz az Inter-szurkolóknak?
- Csak kemény munkát, teljes odaszánást ígérhetek. Ami pedig a többit illeti, az eredmények minősíteni fognak majd minket.
(Fordította: Sass Szilveszter)