Vissza a tartalomjegyzékhez


Eladják a vörösöket

Hosszas alkudozás után, 625 millió fontért (több mint 1 milliárd dollárért) megvette a legnagyobb brit labdarúgó-klubot, a Manchester Unitedet a BSkyB, a világ legnagyobb műholdas tévébirodalma. A brit kormány máris jelezte: alaposan utánanéz, hogy e rendkívüli ügylet nem igényel-e komolyabb vizsgálódást.
A Rupert Murdoch nevéhez fűződő Sky tévécsoport készülő akciójáról napok óta keringtek értesülések Londonban, és szerdán hivatalosan is bejelentették, hogy az angol első liga vezető klubjának elnöksége előző éjjel megállapodásra jutott a BSkyB-vel. Peter Mandelson ipari és kereskedelmi miniszter azonban közölte: szakértői tanácsot kér annak eldöntésére, hogy az adásvételt a monopóliumellenes kormánybizottság elé utalja-e.
Az aggodalom forrása az, hogy a BSkyB korábban kizárólagos jogokat szerzett az első osztályú angol labdarúgó bajnokság közvetítésére, és már ez is komoly ellenérzéseket keltett a műholdas televíziózást amúgy nemigen kedvelő, a BBC ingyenes közvetítéseihez szokott brit nézők millióinak körében. A legnagyobb angol klub megvásárlásával a Sky-birodalom egészségtelen túlsúlyhoz jut a brit profi sportban, mondják az ellenzők. Az ügylet bírálói attól tartanak, hogy az átvétel jóváhagyása esetén meredeken emelkedni fognak a jegyárak a mérkőzésekre, de méginkább attól, hogy a BSkyB az általa monopolizált, már most is csak előfizetéses alapon nézhető tévéközvetítésekért a jövőben mérkőzésenként még külön pénzt is kér. (MTI)