Vissza a tartalomjegyzékhez


A HÉTEN TÖRTÉNT
Az ENSZ bünteti Irakot

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán szavazott arról, hogy az iraki szankciók feloldásával kapcsolatos tárgyalásokat korlátlan időre felfüggesztik. A BT eddigi legszigorúbb intézkedését azért hozták meg, mert Irak az utóbbi időben semmilyen hajlandóságot sem tanúsított az ENSZ által kiküldött fegyverzet-ellenőrző csoporttal való együttműködésre. A határozatot mind a tizenöt tagállam támogatta, még az Irak irányában mindeddig engedékenynek mutatkozó Franciaország, Oroszország és Kína is. „A Biztonsági Tanács egyértelművé tette, hogy Iraknak kell előkeresnie és megsemmisítenie öszszes nukleáris, vegyi és biológiai fegyverét, és az azok célba juttatásához szükséges rakétákat” - jelentette ki Bill Clinton amerikai elnök a határozattal kapcsolatban. Irak akkor hagyott fel az ENSZ-megfigyelőkkel való együttműködéssel, amikor Richard Butler, a megfigyelők vezetője nem ismerte el Bagdad állítását, miszerint az már megsemmisítette tömegpusztító fegyvereit. (CNN)


Lázadás fenyeget Albániában

Ismét fennáll a fegyveres lázadás veszélye Albániában vélik a NATO tagországok titkosszolgálatai. Az albán Shekulli hetilap értesülései szerint a lázadást azok a tisztek vezethetik, akiket az utóbbi időszak zavargásaival összefüggésben bocsátottak el a fegyveres erők kötelékéből. A lázadás kitörésének valószínű helyszíneként Shkodát jelölte meg, ahol a korábbi elnök, Shali Berisha által vezetett Albán Demokrata Párt különösen erős pozícióval rendelkezik. A Demokrata Párt azzal vádolja a kormánypártot, hogy politikai tisztogatásba kezdett, amikor a közelmúltban őrizetbe vett hat, korábban magas beosztást betöltő állami tisztségviselőt. A hadsereg arra figyelmeztette a lakosságot, hogy a katonai raktárak térségében tűzparancs van érvényben, és a hadsereg egyik legfontosabb feladata a fegyverraktárak biztonságos őrzése. Nemrégiben az albán rendőrség álarcos fegyveresekkel vívott tűzharc után tudott csak megnyitni egy közutat, amelyet előzőleg lázadók zártak le. (MTI)


Árvíz Indiában

Közel 1500 ember halt meg az Indiát június óta pusztító árvizekben, közülük több mint ezren Uttar Prades államban vesztették életüket - közölték szombaton az indiai hatóságok. A Brahmaputra 5000 falut öntött el, 3,6 millió ember szenved az áradástól. Nyugat-Bengáliában félmillió embert sújt a természeti csapás. Itt sok helyütt napok óta nincs villamos áram, sem tiszta ivóvíz. Az országot hatvan éve nem sújtotta hasonló nagyságú árvíz. Június óta összesen 28 ezer 900 településen - 60 millió ember lakóhelyén - vonultak végig árhullámok, amelyek öt államban három millió hektár mezőgazdasági területen tették tönkre a termést. Eközben a szomszédos Nepálban legalább 246 ember halt meg az áradások és az általuk okozott földcsuszamlások következtében a monszunidőszak kezdete, vagyis június közepe óta - közölte szombaton a nepáli belügyminisztérium. Az árvíz sújtotta területeken sokan gyomor- és bélfertőzést kaptak a szennyezett ivóvíztől, és vérhas-megbetegedések is előfordultak. (MTI)


Izraeli-török tengely

Mesut Yilmaz török miniszterelnök Tel Avivban kijelentette: a két ország között fennálló katonai „tengely” nem irányul egyetlen térségben lévő másik állam ellen sem. Izraeli tárgyalópartnere, Benjamin Netanjahu kormányfő korábban ugyanis azt nyilatkozta, hogy az együttműködés a jövőben regionális védelmi tengelyként szolgálhat, hiszen mindkét ország feszült viszonyban áll Szíriával. Izrael és Szíria a Golan fennsík fölötti uralomért több háborút vívott az elmúlt évtizedekben és érvényes békeszerződés jelen pillanatban sincs közöttük. Törökország is vitában áll Szíriával a két ország közötti vízmegosztás és az Alexandria szandzsákság (szírai hivatalos nevén Hatay tartomány) hovatartozását illetően, továbbá amiatt, hogy Damaszkusz támogatja a törökországi kurd szeparatistákat. (Haarec)


Castro Dél-Afrikában

Fidel Castro kubai elnököt ünnepi külsőségek között fogadták a dél-afrikai Fokvárosban. Nelson Mandela elnök vacsorát adott tiszteletére, ahol a forradalmi retorikájáról ismert Castro szokatlanul mérsékelt hangnemben beszélt. A kubai elnök azt hangoztatta, hogy csak türelemmel és önmérséklettel lehet orvosolni a dél-afrikai társadalomra jellemző gazdasági különbségeket. Az AP tudósítása szerint Castro látogatását nem kísérte egyöntetű lelkesedés: míg a fekete lakosság az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) szövetségeseként ünnepli, a fehér kisebbség azokat az időket emlegeti, amikor a hetvenes-nyolcvanas években a dél-afrikai katonák véres harcokat vívtak az angolai marxista kormányt támogató kubaiakkal. (MTI)


A HTMH új célkitüzései

A magyar külpolotika legfontosabb az euroatlanti integráció és a szomszédságpolitika, illetve a regionális és nemzetpolitika közötti összhang megteremtése - mondta Németh Zsolt, a Külügyminisztérium politikai államtitkára csütörtökön a Határon Túli Magyarok Hivatalának (HTMH) új feldatait felvázoló sajtótájékoztatón, Budapesten. Szabó Tibor, a HTMH szeptember 1-jével kinevezett új elnöke szerint a hivatalnak kettős feladata lesz a jövőben: támogatnia kell, hogy a határon túli magyarok továbbra is őseik földjén maradjanak, ugyanakkor minél többet érzékeljenek azokból az előnyökből, amelyek Magyarország európai uniós csatlakozásából adódnak. Az államtitkár kritikusnak nevezte a magyarországi nemzetiségek helyzetét, mondván, ”azok az asszimiláció utolsó előtti fázisában vannak”, és reményét fejezte ki, hogy Magyarország szomszédai is tevékeny szerepet vállalnak majd a nemzeti közösségek ”életben tartásáért”. (Hetek)