Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Tragédiák Sao Paolóban

Néhány napon belül két súlyos kimenetelű baleset történt a brazíliai Sao Paolo közelében. Szombat hajnalban egy evangéliumi keresztény gyülekezet épületének födémszerkezete leszakadt, és maga alá temetett több száz embert, akik közül harmincan életüket vesztették, a sebesültek száma pedig meghaladta az ötszázat. Néhány nappal később, kedden kora hajnalban két, katolikus zarándokokat szállító busz lobbant lángra egy közúti baleset következtében.
A tragédia 50 halálos áldozatot és több tucat sebesültet követelt.


A beomlott imaház Sao Paulo elővárosában

Szeptember 5-én hajnalban mintegy 1300 hívő volt jelen a Sao Paolo egyik sűrűn lakott elővárosában, Osascóban lévő Isten Királyságának Egyetemes Egyháza gyülekezeti épületében. Éppen éjszakai imaösszejövetelt tartottak, amikor az épület födémszerkezete váratlanul megroppant és leomlott, maga alá temetve a békésen imádkozó hívőket. „Imádkoztunk, a szemem be volt csukva. Amikor kinyitottam, az épület már omlott össze” - nyilatkozta a Globo című brazil napilapban Maria Aparecida Costa, az egyik túlélő. „Elájultam, és mire magamhoz tértem, teljesen betemetett a törmelék.” A tűzoltók és a szomszédok segítségével sikerült a mintegy 60 centiméter vastag törmelék alól kimenteni a sebesülteket, akiket a környező kórházakba szállítottak.
A már közel 40 éves épületet egy moziból alakították át gyülekezeti csarnokká. Szakértők szerint a több órája tartó eső következtében az amúgy is korhadt támasztógerendák kimozdultak helyükről, és ez okozta az omlást. Az áldozatok hozzátartozói azt nyilatkozták, hogy a történtekért nem hibáztatják a gyülekezetet, és vigasztalást nyújt számukra az a tudat, hogy szeretteik már Istennél vannak. Három nappal később, kedden hajnalban egy tartálykocsi haladt a Sao Paolo felé vezető autópályán, amikor hirtelen megcsúszott az úton, majd felrobbant. A kiömlött üzemanyag kigyulladt, és az éppen arra haladó két buszt is lángra lobbantotta. A buszokon mintegy 100 katolikus hívő utazott, akik Brazília védőszentjének templomából, a Sao Paolo-i Aparecida Miasszonyunk Bazilikából tartottak Anapolis felé. A rendőrség szerint a balesetet valószínűleg az okozhatta, hogy a tartályautó vezetője elaludt, és letért az autópályáról.


Evangéliumi keresztények Brazíliában

A világ legnépesebb katolikus országának számító Brazíliában az elmúlt három évtizedben közel tízszeresére nőtt a neoprotestáns-karizmatikus felekezetekhez tartozó hívők száma. A mintegy 30 millió evangéliumi keresztény közül minden tizedik az Isten Királyságának Egyetemes Egyháza (Igreja Universal do Reino de Deus - IURD) tagjának vallja magát. A brazil felekezetek között is egyedülálló növekedést felmutató felekezetet 1977-ben alapította Rio de Janeiro egyik szegénynegyedében Edir Macedo lelkész. Az IURD kezdettől fogva igyekezett felhasználni tanításai terjesztéséhez a média szinte valamennyi formáját. 1989-ben 45 millió dollárért megvásárolták a „TV Record 47” elnevezésű országos tévéhálózatot, emellett két könyvkiadót, napi- és hetilapot, valamint lemezkiadót és kereskedelmi bankot alapítottak. Az IURD jelenleg 46 - elsősorban latin-amerikai - országban 2500 gyülekezettel rendelkezik.