Vissza a tartalomjegyzékhez

SCHMIDT BARNA
Nyitott kérdések

Szeptember 27-ig még sok minden eldőlhet Németországban. Vajon bíznak-e továbbra is a választópolgárok az ország jelenlegi, tizenhatodik hivatali évét töltő vezetőjében, Helmut Kohl kancellárban, vagy Gerhard Schröder személyében inkább egy új vezetést, egy új irányt látnának szívesebben? A közvéleménykutatási előrejelzések alapján a hónap végi választásokon legalább 80 százalékos lesz a részvételi arány. Az emberek általában izgalmasnak, érdekesnek találják a választásokat, ám a felmérések szerint a választásra jogosultak egyharmada még nem tudja biztosan kire adja majd le szavazatát.

Legizgalmasabbnak továbbra is a Kereszténydemokrata- Keresztényszocialista Unió (CDU-CSU) és a Szociáldemokrata Párt (SPD) versengése avagy egymással való esetleges összefogása tűnik. A pártok nyilatkozataiból a későbbi koalícióra vonatkozóan még semmi bizonyos nem derült ki. Senki nem zár ki véglegesen egyetlen elképzelhető lehetőséget sem. Az utóbbi két-három hétben Kohl kancellár ugyan többször is határozottan elutasította a nagykoalíció gondolatát, ám helyettesei, Wolfgang Schöuble frakcióvezető és Lothar Späth tanácsadó már nem határolódtak el ilyen élesen a gondolattól. Az SPD kancellárjelöltje, Schröder egyik legutóbbi nyilatkozatában szintén megerősítette, hogy nem tartja kizártnak egy nagykoalíció elvi lehetőségét - legfeljebb a CSU nélkül, csak a nagyobbik párttal, a CDU-val alakítana kormányt.
Michael Glos, a CSU parlamenti csoportjának vezetője szintén leszögezte: pártja számára elképzelhetetlen a közös kormányzás a szocialista párttal. Majd hozzáfűzte, hogy a CSU-t a választások után egyetlen megállapodásból sem lehet kihagyni. A keresztényszocialisták hallani sem akarnak egy esetleges CDU-SPD felállásról, ám szükség esetén attól sem ijednek meg, ha esetleg ellenzékbe kell vonulniuk.
A legutóbbi előrejelzések szerint egyébként az SPD vezet a maga 42 százalékával a 37 százalékos CDU-CSU előtt. A többi, úgynevezett kispárt támogatottsága (FDP, PDS, Zöldek) mind 10 százalék alatt van, s ők csupán abban reménykedhetnek, hogy a győztes őket is bevonja a kormánykoalícióba. A különböző felmérések ismeretében az SPD már egyre biztosabban számol győzelmével. Oscar Lafontaine pártelnök már óvatos célzásokat is tett a sajtónak arra vonatkozóan, hogy szeptember 28-án elnökségi ülést kellene összehívni, és ott az eredmények értékelése valamint megvitatása mellett lehetne dönteni a lehetséges koalíciós partner személyét illetően. Ugyanakkor kitért azon kérdés elől, hogy egy esetleges szoros választási győzelem esetén, kis többséggel is át mernék-e venni a kormányzást.
A kancellárjelöltek versenyének esélyeit tekintve Gerhard Schröder pozíciói sokkal kedvezőbbek a jelenleg hatalmon lévő vetélytársánál. A megkérdezettek 54 százaléka ugyanis a trónkövetelőt részesíti előnyben, míg Kohlnak jelen pillanatban csak 36 százalék jut. Sokak véleménye szerint azonban Kohlt messze nem lehet leírni. Olykor még maga Schröder is hangsúlyozza, hogy Kohllal mint választási harcossal mindig számolni kell. A legutóbbi parlamenti vitában is ez bizonyosodott be, amikor is a kettejük közötti szópárbajban a kancellár feltűnően frissnek, higgadtnak és talpraesettnek tűnt, ellentétben vetélytársával, aki kissé visszafogott volt.
A találgatások időszaka 27-én jár le. Addig még alighanem bármelyik pártnak esélye lehet, hogy a választókat meggyőzze a maga igazáról.