Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Elkészült a Starr-jelentés

Hozzáférhető lesz a Clinton szexbotrányával kapcsolatos jelentés, közölte Newt Gingrich, az amerikai képviselőház elnöke. A csatolt iratokkal együtt 36 dobozt megtöltő dokumentumok sorsáról első lépésben az igazságügyi bizottság dönt, amelynek javaslata alapján Clinton elnök ellen megkezdődhet az alkotmányos felelősségrevonás folyamata.

Amennyiben az összegyűjtött bizonyítékok alapján az igazságügyi bizottság megalapozottnak találja a hamis tanúzás és az igazságszolgáltatás akadályozásának vádját, a szenátus elmozdíthatja helyéből az elnököt. Súlyosbító körülménynek számíthat, ha kiderül, hogy Clinton Monica Lewinskyt és saját hivatali környezetét is hamis vallomástételre próbálta rábírni. Korábban mindketten azt vallották, nem volt közöttük szexuális kapcsolat, de a volt fehérházi gyakornok a nyáron megváltoztatta vallomását. Clinton ezután augusztus 17-én kénytelen volt a vádesküdtszék kérdéseire válaszolni. Ekkor elismerte, hogy nem „helyénvaló kapcsolata” volt a lánnyal.
Henry Hyde, igazságügyi bizottsági elnök a jelentés kézhezvétele után közölte, hogy együtt kíván működni a testület nem demokrata tagjaival. A republikánus és demokrata párti képviselők szerdán kétszer tanácskoztak a követendő szabályokról és eljárási módokról. Megegyeztek abban, hogy a vizsgálat során félreteszik a pártpolitikai szempontokat, mert nem akarnak politikai boszorkányüldözést. Gerald Solomon, az eljárási bizottság elnöke elmondta, hogy a szabályok kidolgozása és kihirdetése után magát az ügyészségi beszámolót is nyilvánosságra hozzák, és többek között az Interneten is elérhető lesz.
Joseph Lieberman demokrata szenátor, Clinton hűséges politikai szövetségese a Szenátusban elhangzott beszédében az elnökkel kapcsolatos keserűségének nyíltan hangot adott. Lieberman szerint az elnök megtévesztő viselkedésével az amerikai demokráciára és annak erkölcsi alapjaira mért csapást. „Miután az elnököt legalább akkora figyelem veszi körül, és legalább akkora befolyással rendelkezik a kollektív öntudatunkra, mint bármelyik hollywoodi híresség vagy tévéshow, nehéz figyelmen kívül hagyni azt a bélyeget, amelyet az elnök beismert házasságtörése nyomott kultúránkra, jellemünkre és gyermekeinkre.” Lieberman kijelentette: egy elnök magánügye közügy.
Az amerikai vallási vezetőket is foglalkoztatja az elnök válsága: a mintegy 15,6 millió hívőt számláló Amerikában a legnagyobb protestáns felekezetnek számító Déli Baptista Gyülekezet elnöke például azt követelte az elnöktől, hogy az ország érdekében mondjon le, és keresse a bűnbocsánatot a házasságon kívüli kapcsolatának bűnére.
(lásd még Nagyító)