Vissza a tartalomjegyzékhez

RAMOR FRIGYES
Forradalmi dalok a műholdról

A hatalmának ötvenedik évfordulóját ünneplő észak-koreai kommunista vezetés egy forradalmi dalokat sugárzó műholddal ajándékozta meg az ország népét. Külföldön fenntartással fogadták a bejelentést, a hónapok óta éhező lakosság számára azonban alighanem közömbös: rakétát vagy műholdat indítottak a phenjani katonai bázisról.

A KNDK képes pályára állítani egy műholdat - nyilatkozta egy észak-koreai tudós, aki 1996-ban menekült el az országból. A 47 éves Chung több mérnöktársával együtt a kilencvenes évek elején részt vett a phenjani rakétaprogram kidolgozásában, amelynek során a volt Szovjetunióból vásárolt rakéták mintájára próbáltak meg saját fegyvereket kifejleszteni.
A szakértőt annak kapcsán szólaltatták meg, hogy az észak-koreai vezetés bejelentette: a rakétakísérletről szóló híresztelésekkel ellentétben egy műholdat bocsátottak földkörüli pályára, ami a Koreai Központi Hírügynökség jelentése szerint „halhatatlan forradalmi dalokat” sugároz a földre.
Az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea azonban továbbra is kitart korábbi álláspontja mellett, miszerint a KNDK az elmúlt héten középhatótávolságú rakétakísérletet hajtott végre, kipróbálva ezzel új kétlépcsős ballisztikus rakétáját. „Megfigyelő berendezéseink folyamatosan kémlelik az étert, de eddig nem csíptek el egyetlen egy indulót sem” - jelentette a Dél-Koreai Távközlési Minisztérium. Az orosz ITAR-Tasz hírügynökség ezzel szemben azt állítja, hogy sikerült észlelni az észak-koreai műholdat. Ezt az információt az orosz külügyminisztérium nem erősítette meg.