Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ
Mérséklődik a GDP növekedése

Az orosz gazdasági válság miatt a legrosszabb esetben is csak 0,3-0,4 százalékponttal kell mérsékelni a jövő évi 5-5,5 százalékosra prognosztizált magyar GDP-növekedést. Az orosz gazdasági válság hatására akkor sem romlik jelentősen a külkereskedelmi mérleg, ha a második félévben egyetlen magyar vállalat sem tud majd Oroszországba exportálni - mondta Bagó Eszter, a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára. (MTI)


Begyűrűző válság

Az orosz banki és fizetési válság lavinája bizonyára nem temeti el Csehországot, Magyarországot, Lengyelországot és Szlovákiát, mert ezeknek az országoknak a közvetlen orosz érdekeltsége korlátozott - állítja elemzésében az amerikai Standard and Poors hitelminősítő. A legnagyobb kockázatot a válság begyűrűzése és a befektetők bizalomvesztése jelenti. Bár a magyar OTP-nek, a lengyel Grupa Pekao takarékpénztárnak és a Bank Handlowynek van bizonyos orosz kintlevősége, a lengyel és a magyar bankokat kevésbé veszélyezteti a nemzetközi piaci bizonytalanság, mivel kevesebb kölcsönt vettek föl. (MTI)


Maradjatok magyarok

„A magyar vállalatoktól azt kérjük, hogy a jelenlegi problémák ellenére ne vonuljanak ki az orosz, ezen belül is a szibériai krasznojarszki piacról. Az orosz területeken ugyanis sok vállalat érdekelt abban, hogy magyar cégekkel együttműködjön, közös vállalatot hozzon létre. Visszatérni pedig csak nagy anyagi erőfeszítések árán tudnak majd” - mondta Nyikolaj Dmitrijevics Kriujko, a Krasznojarszki Vásár Rt. vezetője a szibériai és magyar üzletemberek budapesti üzleti fórumán. (MTI)


Fantomcégek végkorszaka

A fantomcégek léte a gazdasági élet működésének biztonságát veszélyezteti és melegágya lehet a bűnözésnek is - jelentette be Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke. A cégbíróságokon néhány héten belül elkészül az a számítástechnikai program, amelynek segítségével a jövő év márciusáig több tízezer fantomcéget kívánnak kiszűrni. Az OIT felmérés alapján még ebben az évben koncepciót kíván kidolgozni a hatékony biztonsági intézkedések kialakítása érdekében. (MTI)


Globex

A soproni önkormányzat péntekig adott haladékot a Globexnek arra, hogy bankgaranciát adjon tartozásai kifizetésére. Az önkormányzat ugyanis 3,04 milliárd forintnyi részvényanyagának kezelését köztudottan a brókercégre bízta. A cég saját kötvényeinek 70 százalékát - 487 millió forintnyi értékpapírt - vásároltatta meg a soproni önkormányzattal. Az értékpapír-piaci felügyelet ez év február 19-én engedélyezte a botrányosra sikerült Globex 2000 kötvény kibocsátását, azzal a feltétellel, hogy fel kell hívni a befektetők figyelmét arra, hogy az értékpapír a szokásosnál nagyobb kockázattal jár. (Hetek)