Vissza a tartalomjegyzékhez

DEBRECZENY RÉKA
A tegnapi rubel ma kopejkákat ér


H
úsbolti kínálat Moszkvában. A kommunizmus kísértete Fotó: MTI

„Kedves vásárlók, kérjük ne szitkozódjanak. Az áremelésre a nagykereskedelmi árak miatt volt szükség” - mostanában ilyen és hasonló feliratok láthatók a boltok ajtaján Moszkvában. Az egy nap többször is előforduló áremelések tönkreteszik a kereskedőket és a vásárlók idegeit is. A Központi Bank 11 milliárd dollárra csökkent tartaléka azonban nem elég arra, hogy gátat szabjon a rubel szabadesésének.
Oroszországban az árak az utóbbi két hétben négyszeresükre emelkedtek. Az emberek rohamosan igyekeznek mindent felvásárolni. Akinek több pénze van bútort, akinek kevesebb ruhát vagy élelmiszert vásárol. Kilószámra viszik haza a lisztet, a darát, a szappant, a súrolószert. „Ezt legalább tudjuk cserélgetni” - mondják. A boltok ajtaján ugyanaz szerepel: „leltár miatt zárva”, de mindenki tudja, megint az árakat fogják emelni.
Egy orosz kereskedőaszszony azt mesélte a Financial Timesnak, hogy társa egy hírszerzőt fogadott fel, aki abban a pillanatban, hogy megint esik a rubel, kanári módjára leadja a vészjelzést. „Lehetetlen lépést tartani az árfolyammal. Az utolsó tíz napban 3000 dollárt veszítettem csak azért, mert túl lassan emeltem az áraimat” - nyilatkozta a tréningruhát, az orosz kereskedők nem hivatalos egyenruháját, viselő Léna. Az emberek sajnos a kiírások ellenére is dühösek és káromkodnak az üzletekben.
A lakosságnak most már a fele a szegénységi küszöb alatt él. Egyedül azok tudnak megélni, akik dollárban kapják a fizetésüket, azaz a gazdag üzletemberek és a kormányzó réteg. A nyilvánosság előtt sem titkolt már, hogy a magánvállalkozók keresetük 50 százalékát kénytelenek védelmi pénzként kifizetni a maffiának, ugyanis ha nem fizetnek, a maffia betör hozzájuk, és kirabolja őket.
Az északi kalinyingrádi tartományban nemrég teljesen elfogyott az élelmiszer. A régió kormányzója rendkívüli állapotot rendelt el, s odáig fajult a helyzet, hogy az emberek között szét kellett osztani az élelmiszert. Moszkva mindössze így reagált: a kormányzónak nincs joga rendkívüli állapotot meghirdetni. A szomszédos svédek - a menekülthullámtól félvén - élelmiszerszállítmányokat ajánlottak fel.
A központi bank új intézkedése, amely szerint a kereskedelmi bankoknak kötelező átvezetni dollárjukat a jegybankba, szintén károsítja a lakosságot. Mivel az állami bankban csak rubelt tartanak, az átváltás miatt a betéteseket rögtön 66 százalékban éri veszteség. Kivenni a pénzt a hat államosított bankból pedig nem lehet, csak az állami bankon keresztül, így pedig két-három hónap szervezési időbe is eltelik, míg megkapják pénzüket.
Az orosz központi bank hétfőn leköszönt elnöke, Szergej Dubinyin kedden elmondta: a bank júliusban és augusztusban 9 milliárd keményvalutát adott el az ország bankjainak azért, hogy megvédje a rubelt. Egy kormánytisztviselő úgy nyilatkozott, hogy a bank arany és valutatartaléka 11 milliárd dollárra apadt, ami nem elég ahhoz, hogy megállítsa a rubel szabadesését. Dubinyin szerint csak az IMF vagy más külföldi kölcsönök segíthetnek.
Csernomirgyin felhívta a figyelmet: ha sokáig kapitány nélkül marad a süllyedő hajó, Oroszországban szélsőségesek ragadhatják magukhoz a hatalmat.
Szerdán az Elnöki Tanács és a Borisz Jelcin által elnökölt Nemzetbiztonsági Tanács Jelcin elnök elé terjesztette a társadalmi és gazdasági helyzet konszolidálása érdekében teendő legsürgősebb intézkedések tervét, amely a bankbetétek szavatolását, a lakbértámogatást, a nyugdíj és a minimálbér indexálását, a hadsereg, a rendfenntartó erők és az igazságügy-minisztériumhoz tartozó intézmények ellátását, valamint az orosz bankrendszer működésének normalizásához szükséges intézkedéseket tartalmazza. Egyelőre nem tudni milyen eredménnyel...


Moszkvai hangulatjelentés
Interjú Marija Potapovna moszkvai lakossal

- Milyen a hangulat Moszkvában?
- Az ember megbolondul, ha nagyon komolyan veszi a mostani helyzetet. Nem lehet mindent megvenni. A múltkor a fiamnak akartunk vásárolni egy cipőt, de mivel „leltár miatt” bezárt a bolt, nem tudtuk megtenni. És tudom, ha legközelebb kinyit, akkor már annyira drága lesz, hogy biztos nem tudjuk megvenni. Sajnos egyre több a kéregető a metróban. Az egyik szomszédasszony például egyedül neveli három gyerekét. Eddig is szűkösen éltek, de most fogalma sincs, miből fogja a hónap második felében etetni a srácokat. Az emberek amit és amíg tudnak, mindent felvásárolnak. Tíz literjével viszik haza az olajat. Egy liter olaj eddig 9-10 rubel volt most 38-42. Áremelést mondanak, de ez valójában 400 százalékos infláció. Az emberek pánikban vannak és lehangoltak.
- És Önnek van mit ennie?
- Én nem csinálok az ennivalóból nagy gondot. Valamire - ha nem is minőségire - mindig telik. Fordítással próbálok egy kis plusz pénzt keresni. Múltkor megállapodtunk valakivel egy jó árban, de mire leadtam az anyagot, már csak „kopejkákat” kaptam érte. Szerződéseket nem lehet kötni, hiszen számolni kell azzal, hogy jövő héten beüt esetleg egy 200 százalékos infláció. De egy jó dolog van mindebben. A válság idején csökkent a bűnözés, és az emberek kevesebb vodkát is isznak. Inkább makarónira költik a pénzüket. (Gáti Szilvia)