Vissza a tartalomjegyzékhez

RUFF GABRIELLA
Nyolcvan munkanap az euróig

Mindössze nyolcvan munkanap van hátra az euro 1999. január 1-i bevezetéséig. E rövid idő alatt még rengeteg előkészület vár mind a vállalkozókra, mind a pénzügyi szolgáltatókra - és nemcsak az Európai Pénzügyi Unió (EMU) tizenegy tagállamában, hanem Magyarországon is.

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara ebben a témában rendezett fórumán elhangzott, hogy felmérések szerint a német vállalkozások mintegy 43 százaléka van felkészülve a német márkáról az euróra történő átállásra. Az érintett magyar cégek feltehetőleg még kisebb arányban. Pedig az átállás kérdése itthon sem elhanyagolható, tekintve a 24 milliárd márkás ( 3084 milliárd Ft ) egyedül Németországgal lebonyolított forgalmat.
Az EMU tagországainak pénzügyminiszterei december 31-én fixálják majd a nemzeti valuta árfolyamát a dollárhoz képest, majd ebből az ECU árfolyamát állapítják meg, ezután pedig az euro - nemzeti valuta átváltási arányt számítják ki. A következő naptól, azaz jövő év január elsejétől tehát megszűnik a francia frank, a német márka, az olasz líra stb. (A bankjegyek azonban még egy 6 hónapos átmeneti időszakban érvényesek lesznek, a bankok pedig kimutatásaikon még 3 évig a régi valutában is feltüntetik az értékeket.)
Az EMU tagországokban a feladatok a hitelkártyák megváltoztatásától a pénzbedobós automaták átállításán keresztül az új bankjegyek méretének megfelelő pénztárcák gyártásáig terjednek. Itthon azoknak a vállalkozásoknak, amelyek például belga, spanyol vagy osztrák cégekkel állnak üzleti kapcsolatban a módosult piacnak, versenyhelyzetnek megfelelő stratégiával, felújított pénzügyi szoftverekkel kell felkészülniük a változásra. Az előrejelzések szerint a nyugat-európai tőzsdék forgalma, a részvényügyletek mennyisége ki fog egyenlítődni, a tranzakciós költségek csökkenésére, alacsonyabb kamatokra számítanak a szakértők. Felmerül a szerződések kontinuitásának kérdése is. Gondoskodni kell arról, hogy az új fizetőeszköz bevezetésével ne éljenek vissza az üzleti partnerek.