Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Két amerikait megkéseltek Budapesten

A két amerikai turista egy elegáns szállodában szállt meg, majd körbelátogatták a főváros éjszakai mulatóhelyeit, végül egy peep show-ban kötöttek ki hajnalban. Távozáskor, eddig nem tisztázott okokból, összetűzésbe kerültek a kidobóemberrel.

A kézitusából már-már győztesként kerültek ki, mikor a kidobó több késszúrással megsebesítette őket, állítása szerint önvédelemből. Ekkor újabb váratlan dolog történt, három ember tűnt elő, akik a megsebesített amerikaiakat kezdték ütlegelni. A kidobóember, aki önként jelentkezett vallomástételre a rendőrségen, azt állítja, hogy nem hívta a segítséget, nem is ismeri őket. Az amerikaiak ragaszkodnak hozzá, hogy sem késelés, sem verekedés ügyében nem ők kezdeményeztek. A turisták kórházban, a kidobó szabadlábon van, az ügyet a BRFK Életvédelmi Osztálya átadta a Vizsgálati Főosztálynak - kaptunk tájékoztatást a BRFK Sajtóosztályától.
Benőfi Tibor, a BRFK főkapitánysági titkárságának vezetője, az Idegenforgalmi Rendőrség szóvivője elmondta: akik igénybe veszik ezen helyek szolgáltatásait, azokat könnyen kirabolhatják. A szervezett bűnözés egyik lényeges pénzszerzési tevékenysége a prostitúció. A turistákat ért sérelem másik formája az, amikor némely vendéglátóhelyen a normál ár többszörösének kifizetésére kényszerítik őket. Nem egyszer előfordult, hogy 30-40 ezer forintot kértek el külföldiektől egy-egy pohárka whiskyért. Ha nem fizetett, bajba került. Előfordult, hogy egyszerűen leütötték. Ez épp a belvárosban történt meg idén július közepén, ugyancsak egy amerikaival. A követségen is nagy visszhangja volt az esetnek.
Az Idegenforgalmi Rendőrség egyébként éppen a külföldiek védelmére jött létre a turistaszezon idejére. A szervezet már tavaly is működött, ám csalók ezzel is visszaélve Tourist Police-os hamis igazolvánnyal rendszeresen raboltak ki külföldieket a fővárosban. „Ellenőrzés” felkiáltással átnézték az áldozatok pénztárcáját, és miután az ott talált pénzt hamisnak nyilvánították, le is foglalták, magyarul elrabolták. Ennek nemzetközi visszhangja lett, amiért is a valódi Tourist Police-t Idegenforgalmi Rendőrséggé keresztelték.
A rendőri jelenlét ugyan csökkentette a bűncselekmények számát, ám a hatóság minden erőfeszítése ellenére 18 zsebtolvajlás, 23 lopás, 45 gépjárműfeltörés, 17 gépjárműlopás történt az idén külföldiek sérelmére Budapesten. Végezetül felhívjuk a figyelmet az úgynevezett trükkös lopásokra. Az ötlet lényege a következő. Valamilyen okból - például segítségkérés ürügyén - megállítják a jóhiszemű autóst az útján, aki a gépjárművét magára hagyja. Az autót vagy kirabolják, vagy elrabolják. Szomorú tény, hogy ezt is legtöbbször külföldiek sérelmére követték el nálunk.