Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Drága parkolás Ausztriában

A közelmúltban Ruszanov András székesfehérvári rendőrtiszt kolléganője kíséretében egy autóval leparkolt Ausztriában az A1-es autópálya mentén levő benzinkút parkolójában. Pechjére egy mozgássérülteknek fenntartott helyen. A jelzőtáblát - határozottan állítja - egy teherautó takarta el a szemük elől. Ekkor két civil ruhás fegyveres férfi jelent meg, akik - igazolás nélkül - 1300 schillingre bírságolták honfitársainkat. Kiderült az is, hogy két napja autópálya-matricájuk is lejárt, emiatt a büntetés 3000 schillingre emelkedett.
„Mivel az intézkedők nem igazolták magukat, a viselkedésük alapján nem tudtuk eldönteni, hogy fegyveres rablás, vagy heves vérmérsékletű kollegák áldozatai lettünk” - mesélte lapunknak Ruszanov, aki elnézést kért, és igazolta magát magyar szolgálati igazolványával, illetve egy International Police Association (IPA) igazolvánnyal. „Az egyik fegyveres elment, a másik kitépte a papírokat a kezemből, és a földre dobta, mondván, hogy nem Magyarországon vagyunk” - mondta a főhadnagy, akinek lefoglalták mobiltelefonját és óráját. Utólag kiderült: az intézkedők a melki autópályaőrség munkatársai voltak. Ruszanov több hazai és nemzetközi szervezetnek levélben beszámolt az őt ért sérelemről.
Sáringer László, Magyarország bécsi főkonzulja lapunknak elmonda: sok panasz érkezik a Bécs környéki autópályákról. Ennek egyik oka az, hogy esetenként nem úgy lépnek fel a hatóságok, ahogy mi, magyarok azt elvárnánk. Az osztrák közlekedési szabályok rendkívül szigorúak, a szabálysértéseket súlyosan szankcionálják. „Ezekben nehéz igazságot tenni” - mondta Sáringer. „Vannak azonban kifogásolható intézkedések is” - tette hozzá. A határátkelő az autópályán van, az osztrák autópályán pedig csak jeggyel - érvényes matricával - lehet közlekedni. Aki nem akarná használni az autópályát, az is kénytelen ezt megtenni legalább három-négyszáz méteren Ausztriában, és csak utána tud lefordulni a főútvonalra. Ha azonban ezen a kis szakaszon elkapják jegy nélkül, súlyos bírságot szabnak ki rá. „Ha kényszerűen használja, jogtalan a büntetés” - vélekedett a főkonzul.