Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Antiszemita és rasszista hangok a T. Házban

A parlamenti pártok közös érdeke, hogy a magyar Országgyűlésben ne lehessen helye sem a nyílt, sem a burkolt antiszemitizmusnak - fogalmaz Lendvai Ildikó, az MSZP képviselőcsoportjának frakcióvezető-helyettese. A képviselőasszony a szocialista képviselők nevében nyilatkozatban fejezte ki megdöbbenését amiatt, hogy a MIÉP vezérszónoka, ifjabb Hegedűs Lóránt, antiszemita, rasszista célzásokat engedett meg magának egy a kisebbségi jogok védelmét szolgáló parlamenti vitában.
A Magyar Igazság és Élet Pártja képviselője többek között a következőket mondta: „Finoman kívánok utalni csak arra, hogy Magyarországon van egy olyan kialakult élethelyzet, amelyben a kisebbségi származású emberek, kisebbségi mivoltukat fel nem fedve, a többségi érdeket sértik meg, illetőleg a nemzeti érdek érvényesülését nem teszik lehetővé, úgy vélem, elsősorban a tömegtájékoztatásban”. Az MSZP-s képviselők megütközéssel tapasztalták, hogy a hozzászólást több kormánypárti képviselő tapssal üdvözölte - áll Lendvai közleményében.
Csurka Istvánnak, a MIÉP elnökének az MTI-hez eljuttatott nyilatkozata szerint a felszólalás körül kirobbant vita „műbalhé”, amelynek az a célja, hogy elterelje a figyelmet az ország és a világ égetően fontos kérdéseiről. A MIÉP elnöke közölte: nem kívánják rendszerré tenni, hogy a párt elhatárolódik egyes politikusaitól vagy azok kijelentéseitől, és ezt a jelen esetben sem teszik meg, hiszen véleményük szerint ifjabb Hegedűs Lóránt hitelesen és magvas gondolatokkal szólt hozzá az ombudsmani beszámolóhoz.