Vissza a tartalomjegyzékhez


Megváltozott szocialisták


Horn Gyula álláspontja szerint az előző kormány tevékenysége példa nélküli a nemzet történetében, a szocialista-liberális kabinet maradandó értéket hagyott utódjára. A leköszönt pártelnök az MSZP szombati, VI. tisztújító kongresszusán megtartott beszédében felhívta a szocialisták figyelmét: a véleményszabadság megőrzése mellett vessenek véget annak a gyakorlatnak, hogy felelőtlen nyilatkozatokkal büntetlenül lehessen ártani a pártnak. Horn Gyula a Tony Blair pártjára jellemző belső fegyelmet állítva példaként azt tanácsolta, hogy az említett károk okozóival szemben a jövőben akár a kizárás eszközét is alkalmazzák. A legnagyobb ellenzéki párt egynapos budapesti tanácskozásán az új pártelnök megválasztása mellett a teljes vezetés megújítására is sor került: a küldöttek Kovács László frakcióvezetőt választották meg az MSZP új elnökének. Kiss Pétert ügyvezető alelnökké, Nagy Sándort, Lamperth Mónikát és Molnár Gyulát a párt alelnökeivé választották. A választmány elnöke Földes György lett Fotó: Vörös Szilárd

A Die Presse osztrák konzervatív lap benyomása szerint „majdnem tíz évvel a politikai fordulat után a magyar baloldalnak is sikerült túljutnia a 40 éves kommunista indoktrinálódáson”. A lap keddi számában megjelent cikk szerzője úgy véli, hogy az MSZP hétvégi kongreszszusán minden olyan pártvezető elveszítette tisztségét, akit még a Kádár-korszakkal lehetett azonosítani, s Kovács László új pártelnök a párttagokat minden tekintetben szociáldemokrata útra akarja vezetni. Az osztrák lap azt is kiemeli, hogy Kovács megígérte: a párt jobbra nyit, és keresni akarja a közös utat a keresztény és a paraszti tömegekkel.
A Der Standard osztrák független lap kedden portrét közöl Kovács Lászlóról, abból az alkalomból, hogy az MSZP-kongresszuson a párt elnökének választották. A lap budapesti tudósítója részletesen ismerteti a volt külügyminiszter életpályáját, s megjegyzi: a rendszerváltás előtt Kovács László - Horn Gyula volt kormányfővel és pártelnökkel együtt - apparatcsikszerű karriert futott be. Az új pártelnökről azt írja: az újságírók és a diplomaták kellemes beszélgetőpartnernek tartják. Hozzáteszi: az új pártelnök 1994-ben került rivaldafénybe, amikor kinevezték külügyminiszternek, s a közvélemény-kutatások szerint azóta folyamatosan és egyértelműen a legkedveltebb szocialista politikus.
A Der Standard úgy látja: „az MSZP-nek a posztkommunista hagyaték a problémája, s ez jelentősen hozzájárult a májusi választási vereségéhez; ez a hagyaték a széles körben elterjedt korrupcióban és protekcionizmusban nyilvánul meg. Horn kormányfői pozíciójából azért nem lépett fel ez ellen, hogy a saját érdekében fenn tudja tartani a különböző összefonódások közötti labilis erőegyensúlyt. Így Kovácsnak, aki egyetlen szocialista lobbyval sem fonódott össze, talán most ellenzéki vezetőként valamivel könnyebb dolga lesz” - véli a Der Standard elemzője. (MTI)