Vissza a tartalomjegyzékhez


Kormányhírek

A kormány elfogadta az ügyészség kormány alá rendeléséről szóló igazságügyi minisztériumi előterjesztést - jelentette be Dávid Ibolya a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón, aki szerint az ügyészség kormány alá rendelése az egységes nyomozati és vádeljárási szabályozórendszer kialakítását szolgálja. A miniszter hozzátette: a szerdai szakmai egyeztetés eredménye reményt ad arra, hogy a javaslat megkapja az Országgyűlés kétharmadának támogatását. Itt ugyanis a legnagyobb ellenzéki párt képviselője nem utasította el a tervezetet - igaz nem is támogatta - mondván: véleményt csak a végleges szöveg ismeretében fognak kialakítani. Dávid Ibolya jelezte: felhasználták az előző kormánynak az ügyészség kormány alá rendeléséről szóló előterjesztését, amelyet csupán további garanciális elemekkel egészítettek ki.
Borókai Gábor elmondta, hogy az ÁPV Rt. felügyelőbizottságába jelölt személyek közül heten jutottak túl a nemzetbiztonsági ellenőrzésen. A szóvivő kérdésre válaszolva közölte: még két személy átvilágítása folyik.
A kabinet rendeletet alkotott az állásuktól kényszerből megváló köztisztviselők tartalékállományba helyezéséről, illetve a betöltetlen köztisztviselői posztok nyilvános közzétételéről. Amennyiben nem vesznek fel végkielégítést, az ilyen dolgozók tartalékállományba kerülhetnek, és választhatnak a Belügyminisztérium hivatalos lapjában közzétett álláshelyek közül.
Beszámolt arról is, hogy a kormány kezdeményezi a közraktározásról szóló törvény módosítását. A javaslattal a kabinet azonos feltételeket kíván teremteni a hazai társaságok és a külföldi vállalkozások magyarországi fióktelepei számára. Ezzel a külföldi tőke is bekapcsolódhatna az árufedezet fejében történő rövidlejáratú hitelnyújtásba. Újságírói kérdésre, amely a miniszterelnök családjának állítólag tisztázatlan körülmények között történt tulajdonszerzését firtatta, a kormányszóvivő kijelentette: „Tudomásom szerint a kormányfő személy szerint nem érintett ezekben a bányákban”. (MTI)