Vissza a tartalomjegyzékhez

SZLAZSÁNSZKY FERENC
Választási visszaélés

Törvényellenesen töltették ki a választási ajánlószelvényeket a Rupp-hegyi úti szociális otthon gondozottjaival - értesült a Hetek. Egy idős embernek, az otthon egyik lakójának beszámolója szerint a szelvényekre csak a jelölő személyek adatai és aláírása kerültek fel, a támogatandó jelölt és párt neve nem. Az ily módon visszaélésre alkalmassá vált ajánlószelvényeket egy ismeretlen nő vitte magával. Úgy tudjuk, az Országos Választási Bizottság vizsgálni fogja az ügyet.

Augusztus 25-én a szociális otthon főnővére az ebédlőbe kérette az intézet mintegy százhúsz lakóját, majd felszólította őket, hogy töltsék ki az októberi önkormányzati választásokhoz kapcsolódó ajánlószelvényeket. A cédulákat egy, a főnővérrel érkező, - az idősek számára ismeretlen - nő osztotta ki. Ez a momentum is jól szervezett „akcióra” utal, ugyanis a Rupp-hegyi úti otthon lakói nem közvetlenül a postástól veszik át küldeményeiket, hanem a Bánk utcai központjukból érkező, saját kézbesítőtől. Esetünkben a kézbesítői feladatot az ismeretlen nő vállalta magára, aminek viszont szükségszerű előfeltétele: valaki informálta arról, hogy megérkeztek a szelvények, sőt át is adta azokat neki. A lapunkat értesítő - neve elhallgatását kérő - intézeti lakó elmondta, hogy az ismeretlen nő magyarázta el, miként töltsék ki a szelvényeket: csak a jelölő személy adatait kellett beírni, a támogatandó „jelölt neve” és a „jelölő szervezetek” (pártok) rovatok üresen maradtak. A munka végeztével a nő öszszegyűjtötte a cédulákat, és távozott.
A szociális otthon lakóinak nagy része szellemileg leépült, idős ember, sokan a mai napig nem tudják, mire használták fel őket. A lapunkat értesítő gondozott is csak napokkal az eset után - egy rokoni beszélgetés folytán - értette meg, hogy valakik félrevezették. Ezután azonban hiába kérdezte meg többször is, ki és milyen céllal vitte el félig kitöltött ajánlószelvényét, nem kapott érdemi választ az intézet munkatársaitól.
Az otthon főnővére és a részlegvezető szabadságát tölti, így velük nem sikerült beszélnünk, a főnővérhelyettes pedig az ominózus eset idején volt szabadságon, ezért nem tud semmit a történtekről. Azt azonban elmondta, hogy a pártok képviselőinek szabad bejárása van az intézetbe, ezért nem zárható ki: az „ismeretlen nő” valamely politikai szervezettől érkezett, be is mutatkozott, csak a lapunkat értesítő illető ezekre a részletekre nem emlékszik. A főnővér helyettes abban is biztos, hogy főnöknője egyetlen pártnak sem asszisztálna a kampányban.
Puskás Imre, az Országos Választási Iroda munkatársa elmondta: vizsgálatot indít az ügyben, melyet az eddigi adatok szerint „kirívó esetnek” minősített. Az igazság tisztázása nem túl bonyolult: meg kell vizsgálni, indul-e olyan jelölt a kerületben, akinek az összes támogatója a Rupp-hegyi út 7. szám alatt lakik, illetve akinek ajánlócéduláinak első két sora más betűkkel van kitöltve, mint a többi. Amennyiben beigazolódik a visszaélés gyanúja, a jelöltet törölhetik a választási listáról.