Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN
Gördülékeny rendőrség

Akkora sikere volt a Párizsban júniusban útjára indított kísérleti görkorcsolyás rendőrosztagnak, hogy a francia főváros a gördülékeny különítmény bővítését tervezi - jelentette a Reuters a párizsi rendőr-főkapitányság szóvivőjére hivatkozva. Az első „fecskék” alig tucatnyian voltak, és fő feladatuk a Párizsban péntek éjjelenként zajló görkorcsolyás utcabulik felügyelete volt. Ezekre vagy ötezernyi fiatal „gördül” össze, s gyalogosan igencsak nehéz beérni egy-egy menekülő rendbontót. A rendőrségi görkorcsolyás alaposztagot egyébként hivatásos görkorcsolya tanár készítette fel. Hogy a hatalmas siker után hány főt verbuválnak a bővítéshez, arra nem tért ki a Reuters jelentése. (MTI)


Viking pizza

A vikingek is szerették a pizzát, csak akkor és arrafelé még nem úgy hívták. Az újabb norvégiai régészeti leletek között ugyanis olyan kőből készült sütőformákat is találtak, amelyekben az észak-európai népek ősei a IX. századtól kezdve vékony tésztalepényt sütöttek. Ezekre aztán felraktak „mindenféle rendelkezésre álló finomságot”. Erről Astri Riddervold norvég régész számolt be a Vaart Land című oslói lapban. Kézenfekvő, hogy a vízben és halban gazdag északi vidékeken akkoriban főleg a tenger gyümölcsei kerültek az asztalra, s így a „pizzára” is. Azt a tényt, hogy a XIII. századtól az 1970-es évekig nem fogyasztottak pizzát Skandináviában, Riddervold asszony a következőkkel magyarázta: a pizzák eltűnésének idején találták fel a nagy gabonamalmokat, s az általuk bőségesen termelt liszttel a vékony lepények készítésénél ésszerűbbé vált a kenyér sütése. (MTI)


Apácashow a Vatikánban

Száz valódi apáca ropja a rapet ezekben a napokban Rómában egy hittudományi főiskolán. A szeminárium célja a fiatalok kultúrájának jobb megértése. A háromnapos „fejtágítón” CD-k, videoklipek, zenei folyóiratok, sőt élő zenekarok segítségével tanulmányozzák a zene és a fiatalok kapcsolatát a szakmai továbbképzésre küldött szaléziánus szerzetesnővérek. A táncoló apácák az első napon a rapzenével ismerkedtek. A továbbiakban igyekeznek megérteni a különbséget a punk, a pop, a hip hop, a rap, a break, a trance, a techno és a grunge között. A szaléziánus nővérek nem is titkoltan a Sister Act (Apácashow) című amerikai filmvígjátékból merítettek ihletet, amelyben Whoopi Goldberg, a kolostorban rejtőzködő fekete bárénekesnő ad leckét az apácáknak a fiatalok jobb megértéséből. (MTI)


Hullámlovas rabbi

Vallási vezetők gyakran ceremoniális tárgyakat használnak a hit terjesztésére. Lehet azonban, hogy Nachum Shifren az egyetlen rabbi, aki egy szörföt cipel magával. Shifren, a szörfmániás Los Angelesből költözött Izraelbe, és most Tel Aviv partjainál lovagolja a hullámokat. Imasáljáért cserébe úszónadrágot szeretne, sőt mi több, leckéket ajánl azoknak, akik azt remélik, hogy egy-egy hullám tetején egy kicsit közelebb kerülhetnek Istenhez. Shifren úgy véli, semmi rossz nincs abban, amit csinál. Filozófiája a következő: „Imádkozni, tanulni, olvasni, és úgy hiszem, szörfözni is kell.” (CNN)


Gigászi telefonkönyv

A világ legnagyobb telefonkönyvét mutatták be a minap Frankfurtban: 10 méter magas és 13 méter széles. Anyaga polisztirol, 9 tonnát nyom, és joggal pályázik a Guinness Rekordok Könyvébe. Az óriáskönyv nyolc hatalmas lapból áll. A lapozást villanymotor segíti. A 200 ezer márkás költséggel előállított telefonkönyvcsodát, amely 41 német telefonkönyv-kiadó szövetségének, illetve a Deutsche Telekom telefontársaság egyik leányvállalatának, a DeTeMediennek a kezdeményezésére készült, a Posta és Távközlési Múzeum előtt mutatták be. (MTI)


Gyorshajtás görgőkön

A vancouveri rendőrség gyorshajtás miatt 75 kanadai dollárra büntetett egy görkorcsolyázó fiatalt. A fiatalembert egy görkorcsolyázók részére fenntartott pályán állították meg, ahol a rendőrség szerint 22 km/h sebességgel közlekedett, amikor a megengedett legnagyobb sebesség ebben a zónában 15 km/h. A büntetés miatt méltatlankodó görkoris a helyi bíróságon kíván tiltakozni a büntetés ellen. (Le Monde)