Vissza a tartalomjegyzékhez


Keiko, a bálna Európába érkezik

Most már biztos: Keiko, a „Szabadítsátok ki Willyt” című nagy sikerű film főszereplője útra kel Európába, hogy bizonyos szoktatás után végleg szabadon bocsássák azon a tájon, ahol született. Keiko szeptember 9-én érkezik Izlandra - jelentette be az amerikai légierő.
Az öt tonnát nyomó úgynevezett gyilkos bálna a mintegy nyolc órán át tartó utat az amerikai légierő C-17 Globemaster típusú repülőgépén egy külön erre a célra tervezett, hideg tengervízzel feltöltött medencében teszi meg. A repülőgépről egyenesen a tengerbe, az Izlandhoz tartozó Westman szigetek egyik védett öblének elkerített részébe kerül, ahol szokhatja a környezetet, hogy aztán végleg el lehessen engedni ott, ahol 1979-ben befogták.
Keiko már jó ideje az oregoni Newportban él egy külön a számára épített hatalmas medencében. Korábbi „lakhelyéről”, Mexikóból azért került Newportba, mert megbetegedett és lesoványodott. Az oregoni medencében már elkezdték visszavadítását, azaz szoktatását a szabad élethez.
Az oregoni medence, az utazások és a visszavadítás összes költségét a „Szabadítsátok ki Willyt-Keikót” alapítvány fedezi közadakozásból.
A nagy öröm közepette azonban az állatvédők felvetették a kérdést, hogy képes lesz-e Keiko valaha is saját erőből megélni a tengerben, hiszen egészen fiatalon fogták be, s azóta a civilizáció számos „áldásában” részesült, köztük antibiotikumos kezelésekben is. (MTI)