Vissza a tartalomjegyzékhez


Spielberg vádjai francia visszautasítás

Steven Spielberg szerint Párizs a filmezésre kivetett magas adókkal kívánta megakadályozni, hogy Franciaországban forgassa le új filmjét, a „Saving Private Ryan”-t, (Mentsétek meg Ryan közlegényt!).
Emiatt a II. világháború nagy angolszász partraszállásáról, a D-napról készített alkotáshoz az amerikai rendező Írországban „teremtette meg” a megszállóktól a legnagyobb véráldozattal viszszahódított partszakaszt, a normandiai partokon lévő híres Omaha Beachet.
A Ciné Live francia filmmagazin legfrissebb számában megjelent nyilatkozatában Spielberg - egyebek mellett a Schindler listája, a Jurassic park és az E.T. rendezője - kijelentette: ő az eredeti helyszínen szeretett volna forgatni, de a francia kormány semmit sem engedett el a kiadásai után járó 50 százalék feletti adóból. „Ez csavaros módja volt annak, hogy közöljék velem, menjek máshová” - vélte Spielberg, aki szerint amúgy is megtalálta a „tökéletes Omaha Beach-et Írországban”, a többi jelenethez pedig Angliát.
Az amerikai rendező vádjait teljesen alaptalannak tartja Benoit Caron, a francia nemzeti filmbizottság vezetője, aki kijelentette: nevetséges az állítás, miszerint a francia kormány távol akarná tartani Spielberget a normandiai partoktól. Tény viszont - tette hozzá -, hogy az amerikai rendezőnek gondot okozhatott a franciaországi forgatás költsége. Caron szerint valóban magasak a francia technikusok bérét terhelő állami terhek, a fizetésekre rakódó 52 százalékos adó, de az érvényes francia állami törvények alól még Spielbergnek sem jár kivétel. E helyzet egyébként komoly hátrányt jelentett és jelent a franciaországi filmgyártóknak, akiknek a legnagyobb versenytársa a jóval olcsóbb brit szigetek.
Benoit Caron elmondta, hogy Spielberg amiatt sem sértődhet meg, hogy a francia haditengerészet visszavonta korábbi ajánlatát, miután az amerikai filmesek Írország mellett döntöttek. Korábban - francia helyszín esetére - a flotta a forgatás rendelkezésére bocsátott volna számos partraszálló bárkát, olyanokat, amelyekkel bő fél évszázaddal korábban a szövetségesek megrohamozták az Omaha Beachet. E térség egyébként az eltelt évtizedek alatt jelentősen megváltoztatta arculatát, komoly építkezések folytak az egykori gyilkos harcok körzetében is, ezért Franciaországban is másutt kellett volna megtalálni a történelmi illúziót keltő hatalmas óceánparti homokfövenyt és a fölé magasodó hatalmas sziklafalakat, a „D-day” kulisszáit.
Spielberg új filmjét Európában a héten mutatják be a Velencei Filmfesztiválon, illetve a francia Deauville-ben lévő fesztiválon. Utóbbi amúgy igen közel van a legendás Omaha Beachhez. (MTI)