Vissza a tartalomjegyzékhez


Folytatódik Kolumbusz pere

A hondurasi Rincon del Bueyben vasárnap folytatódik az a július 20-án kezdődött „jelképes per”, amelyet az ország indián lakossága indított Kolumbusz Kristóf ellen népirtás vádjával. Salvador Zuniga, a bennszülöttek polgári szervezetei tanácsának (COPIN) tagja elmondta az AFP tudósítójának, hogy a tárgyaláson bizonyítékokat terjesztenek elő a népirtásra vonatkozóan, amely Amerika felfedezésének a folyománya volt. Mint mondotta, a „bizonyítékok” nagy része történelmi munkákra alapozódik, és megmutatja, hogy „mennyit ártott Kolumbusz nemcsak az embereknek, hanem a természetes környezetnek is”.
Az Újvilág felfedezőjét fosztogatással, népirtással, rablással, erőszakkal, rabszolga-kereskedelemmel, kínzásokkal, gyilkossággal, rombolással és egy kultúra erőszakos meghonosításával vádolják.
A COPIN adatai szerint a spanyol gyarmatosítók 70 millió bennszülöttet gyilkoltak le az amerikai kontinensen - s így „ez volt a történelem eddigi legnagyobb holocaustja”.
A „per” a tervek szerint október 12-én, Amerika felfedezésének 506. évfordulóján a fővárosban, Tegucigalpában fejeződik be. (MTI)