Vissza a tartalomjegyzékhez

TAMÁS CSILLA
Földszínekben érkezik az ősz

Közel az ezredfordulóhoz az emberekben egyre jobban nő a csönd és nyugalom iránti vágy, egyre többen a múltba vágynak vissza, vonzódnak a vidéki életformához, dacolva mindazokkal, akiket viszont fűt a várakozás a jövő újdonságaira.
Ez a kettősség jellemzi az 1998-99 év őszi-téli divatját is - tudhattuk meg a Budapesti Vásárközpontban immár 15. alkalommal megrendezett Budapesti Divatnapokon, ahol a világ különböző tájairól 265 kiállító mutatta be a divatra jellemző irányzatok sokféleségét. A termékek igen széles skálája várta a szakmai látogatókat, akik már az 1999-es tavaszi-nyári kínálatot tekinthették meg.
Habár a szakma már javában a jövő évi melegebb napokra tervezett kollekciókra koncentrál, mi azért nem kerülhetjük ki az előttünk álló hűvösebb őszi és téli hónapokat és az ezzel járó öltözködési nehézségeket. A Magyar Divat Intézet jóvoltából néhány jellemző divatjegyet ismertethetünk az idei őszi és téli divatra vonatkozóan.
Az 1998/99-es év divatjában a kombinálhatóság, a variálhatóság a fő cél, azonban fontos, hogy a kombináció soha ne legyen erőltetett, mindig kiegyensúlyozottságot és harmóniát sugalljon. Az anyagok világa igen gazdag: tiszta gyapjú, kasmír, selyem, alpaka és angóra az alapja a finom kidolgozású textileknek. Az öltönyök és zakók tervezőit a természetesség motiválta abban, hogy előtérbe helyezzék a velúrt, a pamutbársonyt, a bársonyt, a kordot, a buklét és a düftint. A felületek néha rusztikusak, folthatásúak, márványerezettek. Kiemelkednek újra a virág- és geometrikus motívumok és a dekoratív „reneszánsz” jacquardok. A földszínek mellett megbújik az őszi erdőt idéző sárga, barna árnyalat, míg a másik vonalon a világos színek fémes, csillogó hatása már a jövő évezred divatját sejteti.
A kellékek szinte láthatatlanok, jellemző például a rejtett gombolás, a zsebeknek pedig egyre visszafogottabb változataival találkozhatunk.