Vissza a tartalomjegyzékhez

PETRŐCZ KATALIN
Tanuljunk nyelveket

Aki megkísérelte már valaha külföldi ismerősét bevezetni anyanyelvünk rejtelmeibe, annak nem új a felfedezés: bizony a nyelvtanulás fifikás dolog! Ki gondolta volna, hogy bárkinek is nehézséget okoz a számunkra oly egyértelmű többesszám képzése vagy a tárgyas és alanyi ragozás amúgy kézenfekvő szabálya! A nyelvtudás pedig kötelező, ez ma már vita felett áll. Ha a magyar mellett esetleg ismerjük ismerősünk nyelvét is, van mire hivatkozni, mire utalni a magyarázatnál. A nyelvtanulásnak ugyanis megvannak a helyi sajátosságai, amelyeket figyelembe véve sokkal eredményesebben lehet nyelvet oktatni. Erre a megállapításra jutott a most megjelent középiskolás tankönyv, a Criss-Cross szerzőgárdája is, ezért könyvüket a magyar nyelvi és kulturális sajátosságokhoz igazítva kétnyelvű szerzők segítségével állították össze. Mert ha kötelező a nyelvtudás, akkor legyen lehetséges is, kiváltképp, ha olyan világnyelvről van szó, mint az angol, amelynek ismerete nélkül valóban kuka a magyar a világnak már szinte bármely táján.
„Az igazán sikeres nyelvoktatáshoz olyan tankönyvre van szükség, amelynek szerzői ismerik az anyanyelvet, a magyar és angol nyelvű kultúrát, a magyar diákot és tanárt, a nyelvtanítás hazai szokásait és problémáit, ugyanakkor ismerik és hasznosítani is tudják a legújabb nemzetközi kutatási és gyakorlati eredményeket” - foglalták össze irányelveiket a sajtótájékoztatón a Pallas Páholyban.
A Criss-Cross szerzőgárdája, Medgyes Péter, Matheidesz Mária, Enyedi Ágnes a magyarországi angoltanár-képzés kulcsfigurái és nemzetközileg is jegyzett szaktekintélyek. Ugyanez mondható el a szerzőteam brit résztvevőiről is: Christopher Ryanről és Caroline Laidlawról, akik hosszú évek óta oktatnak Magyarországon, és sikeresen vesznek részt a hazai tanárképzésben.
A Criss-Cross újszerűségéhez tartozik az is, hogy bár végigkíséri a gimnáziumi éveket, azaz négy szintet képvisel - egészen a középfokú szintig -, gondoskodtak róla, hogy az egyes könyvek szerkezete ne váljon unalmassá, ami gyakorló tanárok szemében valószínűleg igen nagy vonzerőt jelent, hiszen a monotóniát ez a korosztály már meglehetősen nehezen tűri, gyorsan lankad a lelkesedésük, ha éveken át azonos felépítésűek a leckék.
A Criss-Crosst a Cégér kiadó terjeszti, az iskolákat 15 százalékos vásárlási kedvezmény illeti meg.