Vissza a tartalomjegyzékhez

ZARA ORSOLYA
Bármilyen furcsa is, mi nem vagyunk jobboldali párt

Nincs belpolitikai hidegháború - szögezte le Balsai István, a Magyar Demokrata Fórum parlamenti frakciójának vezetője lapunknak adott interjújában, melyben szóbakerült a Fidesszel kötött választási szövetség jellege, Magyarország jövőbeni politikai térképe és a sokat emlegetett megfigyelési ügy is.

- Mi az MDF számára a közelgő önkormányzati választások tétje?
- Ugyanaz, mint a Fidesz Magyar Polgári Párt számára. Az MDF és Fidesz - MPP országos megállapodásuk értelmében közösen kívánják az önkormányzati választásokat a lehető legerősebb pozíciókban megnyerni. A helyhatósági választásokat az országgyűlési választások harmadik fordulójának tekintjük, és célunk az előző kormány két koalíciós pártjának hatalmát és befolyását csökkenteni. Az önkormányzati választások megnyerése azonban összetett fogalom. Külön kell választani a polgármester-jelöltek sikeres szereplését, illetve a különböző testületeken belül induló képviselőjelöltek sikerét. Az MDF-nek minden téren az a törekvése, hogy a Fidesz - MPP-vel közös, illetőleg a Fidesz által is támogatott jelöltjeit pozícióba juttassa.
- Miért támogatja az MDF az októberi választás előtti törvényhozási szünetet, és miért érdeke ez a kormánynak?
- Hogy zavartalanul figyelhessenek a választók az önkormányzati választási programokra és jelöltekre. A kormány megtiszteli a magyar választópolgárokat azzal, hogy legalább olyan fontosnak tartja az önkormányzati választásokat, mint az országgyűlési választásokat, ezért a figyelem megosztása helyett ez a két hét az önkormányzatok hete. Ha már úgy alakult a helyzet, hogy a képviselőség és az önkormányzati pozíció egymással összeférnek, az önkormányzati választók lebecsülése lenne, ha a jelöltek ehelyett a parlamentben végeznék a munkájukat. A kettő párhuzamosan fölöslegesen működne. Még egyszer mondom, a szereplők nagy mértékben azonosak, a parlament munkáját veszélyeztetné, ha esetleg nem tudnak jelen lenni szavazásokon, bizottsági üléseken. Úgyhogy a világon semmi különös nincsen ebben, így volt ez 1990-ben is. Ami ennél is roszszabb lenne, ha a parlamentet használnák fel a kampány eszközéül, amikor lent a falvakban meg városi fórumokon kellene elmondaniuk, hogy mit szeretnének csinálni.
- De jelen esetben a költségvetés beterjesztését is el kell halasztani a szünet miatt.
- Semmit a világon nem kell elhalasztani. Az államháztartási törvényt módosítani fogjuk, és nem a parlamenti tárgyalási szünet miatt, hanem azért, mert a választások évében a kormányalakítás belecsúszik a nyárba. Ezért legalább két hónap hátrányát kell ledolgozni. Így ezekben az években, tehát minden negyedik évben egy hónappal később kell majd benyújtani a költségvetést.
- De így kevesebb lehetőség lesz lesz a költségvetés vitájára.
- Egyáltalán nem. Érthetetlen az ellenzék ellenvetése, mert a parlament ugyanannyi ülésnapot fog tartani, csak legfeljebb később, esetleg egy pár nappal később fogják a javaslatot tárgyalni. Mindössze két hétről van szó, ami kétszer másfél parlamenti ülésnapot jelent.
- Maradjunk még egy kicsit az önkormányzati választásoknál. Az MDF végül nem állít listát Budapesten. Nem tart attól, hogy pártja ilyen módon elveszti az önálló arculatát?
- Ha a Fidesz nem tart attól, hogy elveszti az önálló arcát amiatt, hogy az MDF-fel van, akkor mi sem. Az, hogy számszerűleg arányos egy közös lista, tehát kevesebb MDF-es és több Fideszes van, természetes dolog, hiszen ez a politikai térkép. Az önállóságot az veszélyeztetné, ha olyan lista készülne, ahol az MDF nem mint MDF jelenik meg, hanem csupán a Fidesz listáján szerepelnének MDF-es politikusok, vagy ugyanez fordítva.
- Ez tehát az Ön által is említett uniós együttműködés felé való lépés?
- Jelenleg választási együttműködésről van szó. Ennek lehet a folytatása az önkormányzati választások eredményeinek ismeretében, hogy a két párt intézményesen, tehát nemcsak a teendőket, hanem a jogi kereteket illetően is továbblép.
- Ezt elősegíti, hogyha Latorcai János lesz Budapest főpolgármestere? Hiszen Latorcai úgy nyilatkozott, hogy a Fidesz, az MDF, az MDNP és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség bázisán jön létre majd az uniópárt, egyesítve a keresztényszociális, konzervatív és nemzeti szabadelvű értékeket.
- Latorcai János a közös polgármesterjelölt, ez a Fidesz-MDF megállapodás szempontjából fontos esemény, hiszen a Fidesszel közös törekvéseink vannak. Ám a Néppártot nem emelnénk az együttműködés szintjére, mivel társadalmi támogatottságuk csekély és a parlamentben sincs képviselőjük. Én az unióval kapcsolatosan azért nem szívesen nyilatkoznék ennél többet, mert mivelhogy a szó maga is azt jelenti, hogy valakik között létesül, tehát ezt tárgyalásoknak kell megelőznie, és aztán kell majd közösen nyilatkozni.
- Várhatók majd ilyen tárgyalások, vagy máris folyamatban vannak?
- Most mással vagyunk elfoglalva inkább, a választásokkal, a parlamenttel és a kormányprogrammal, de egy nyugodtabb időszakban ez esetlegesen majd sor kerülhet rá.
- Egy ilyen tárgyalás eredményeképpen Ön is arra számít, ami több Fideszes és MDF-es politikus szájából is elhangzott, hogy kétpólusúvá alakulna a politikai paletta? Az egyik oldalon az unió, a másikon az MSZP és a hozzá közel álló pártok?
- Először is szeretném elmondani, hogy mi nem vagyunk jobboldaliak, bármilyen furcsa is. A baloldalhoz képest természetesen jobbra állunk, de ez a polgárok választási gyakorlatán nyugvó unió lenne, bizonyos konzervatív keretben ötvöződő olyan polgári együttműködés, ami rengeteg van Nyugat-Európában. Legfeljebb azt mondanám, hogy jobbközép kormányzást valósítanak meg, de a szövetség centrum jellegű lenne. Nem pólus tehát, hanem centrum. A pólusokkal kapcsolatban én óvatos lennék.
- Én azért gondoltam pólusra, mert ez egy elég erős centrum lenne, és ahhoz képest mi maradna a másik oldalon?
- Hát, azt majd eldöntik azok a pártok, akik magukat baloldalinak tekintik. Az MSZP egy olyan párttal, a Munkáspárttal kötött választási szövetséget, amely kínosan baloldali. Ez a helyzet az MSZP számára, legalábbis az én nézetem szerint, azt jelenti, hogy sodródnak a balszél felé.
- Hogyan látja ebben a rendszerben az SZDSZ elhelyezkedését?
- Az SZDSZ egy olyan ellenzéki párt, amely társadalmi beállítottságát tekintve a polgárok csekély bizalmát kapta meg. Jelenleg a két erőtér között helyezkedik el. Én úgy gondolom, hogy az SZDSZ-nek egy igen lassú, de látható eróziója következhet be. Majd meglátjuk a budapesti választások után, ám valószínű, hogy az SZDSZ politikai tényezői az MSZP felé gravitálnak. Én nem tudok mást elképzelni. Biztos, hogy van az SZDSZ-ben olyan irányzat is, amely a Fidesszel kompatibilis tudna lenni. Ez majd kialakul. Gondoljon csak a nagy SZDSZ-es Tölgyesi Péter politikai nézetváltására.
- Egy kicsit más téma: mit gondol, elmérgesedhet a viszony a kormány és az ellenzék között a megfigyelési ügy kapcsán? Bauer Tamás máris úgy nyilatkozott, hogy belpolitikai hidegháború van kialakulóban.
- Nincsen hidegháború. Kényes kérdések kerültek napvilágra.